Direktør: Dansk klinisk forskning halter bagud
Det kan i yderste konsekvens koste liv, at Danmark ikke i højere grad har fokus på klinisk forskning. Sådan lyder opsangen fra Stig Jørgensen, adm. direktør for Medicon Valley Alliance, i et debatindlæg i Berlingske.
Ifølge Stig Jørgensen er Danmark de seneste år rykket tilbage i forhold til klinisk forskning - forsøg med lægemidler - der i stigende grad finder nye markeder i bl.a. BRIK-landene. Og konsekvensen er ikke til at overse:
"For patienterne er konsekvensen, at ny - og mange gange livreddende - medicinsk behandling først finder vej til det danske marked senere eller måske aldrig," skriver direktøren.
Han mener, at vilkårene for danske hospitalslægers forskning er blevet sværere.
"Dagsordenen på hospitalerne er effektivisering og patienter på samlebånd. Hurtigt ind - hurtigt ud. Læger og andet personale har ikke tid, ressourcer og incitament til at prioritere klinisk forskning."
Går glip af globale midler
I dag bruger den farmaceutiske industri ifølge Stig Jørgensen 1,5 mia. kr. om året på klinisk forskning, mens offentlige bevillinger tegner sig for 50 mio. kr. Og den manglende fokus har ikke kun konsekvenser for de danske patienter, men også at Danmark går glip af de store investeringssummer, der globalt florerer i industrien:
"Globalt anvender den farmaceutiske industri hvert år omkring 800 milliarder kroner på at udvikle nye produkter, så mindre end to promille af de internationale midler kommer i dag forbi det danske sundhedsvæsen."
Den gode nyhed er, at Danmark har en god unik platform at arbejde ud fra - blandt andet på grund af CPR-numre og sundhedsregistre, der gør det muligt at følge patienters sygdomshistorie. Stig Jørgensen peger også på adgangen til biobanker og genetisk materialer, som samlet set skaber en særlig position, der bare skal udnyttes mere optimalt:
"(...) vi har en unik mulighed for at matche genetisk information med andre kliniske data og herigennem være med til at udvikle nye behandlingsprincipper," skriver han og skriver slutteligt:
"Sekvensen er klar: Organisér, dokumentér, markedsfør og eksekvér. Så kan vi bevare klinisk forskning som en spidskompetence for det danske samfund - en kompetence vi hverken forskningsmæssigt, økonomisk eller menneskeligt har råd til at miste."
Danske kliniske forsøg påbegyndt i Rusland
Relaterede artikler:
Klinisk forskning på russisk fremmarch
For abonnenter
Kliniske forsøg markant billigere på nye markeder
For abonnenter
Danske kliniske forsøg påbegyndt i Rusland
For abonnenter