Succesraten for kliniske forsøg dykker

En amerikansk analyse viser, at succesraten for kliniske forsøg er faldet markant over det seneste årti. Samtidig er antallet af prækliniske aktiver, der ikke fører til et lægemiddel, steget betragteligt.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

En netop offentliggjort gennemgang af de amerikanske, kliniske forsøg er ikke umiddelbart behagelig læsning for bioteksektoren.

Analysen viser ifølge Medical Marketing & Media således, at succesraten for kliniske fase 2-studier er faldet markant over det sidste årti.

I perioden 2003-07 var succesraten for disse studier 34 pct., mens den faldt til 25 pt. i perioden 2005-09 for endelig at falde til 22 pct. i perioden 2007-11.

Undersøgelsen er foretaget af analysefirmaet Bernstein Research på baggrund af data fra konsulentfirmaet KMR Group.

Fase 3 lidt bedre

Tallene for fase 3-studierne er dog ikke faldet nær så markant, idet de gået fra 70 pct. i den første periode over 67 pct. for til sidst at være på 65 pct.

Data viser derudover, at der nu skal langt flere prækliniske aktiver til ét færdigt lægemiddel. I perioden 2003-07 skulle der således 12 prækliniske aktiver til ét godkendt lægemiddel. Det steg til ratioen 24:1 i 2005-2009, og derefter 30:1 for perioden mellem 2007-11.

Desuden er tidsrummet mellem præklinisk udvikling og myndighedsgodkendelse også blevet en smule større - fra 11,4 år (for 1999-2001) til 13,7 år (for 2009-2011).

Pipelineafbrydelse

Analytikeren bag rapporten, dr. Tim Anderson, påpeger over for Medical Marketing & Media, at der kan være visse faktorer, der nuancerer billedet.

Der er nemlig en pipelineafbrydelse som følge af de seneste mega-fusioner i 2009 (Pfizer+Wyeth, Merck+Schering-Plough og Roche+Genentech), der har ført til fald. Virksomhederne kan også være blevet bedre til at terminere dårlige projekter tidligere.

Yderligere er der det faktum, at lovgivere og sundhedsvæsenet  er mindre tilbøjelige til at godkende og betale for mere almindelige produkter, hvilket har flyttet industriens fokus hen mod produkter med højere værdi, men også højere risiko.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også