Vækstvirksomheder møder ”dødens gab”

Trods flere risikovillige fonde inden for bl.a. life science, er der et gab, populært kaldet ”dødens gab”, hvor firmaer har svært ved at hente penge til at komme videre. Det mener direktør Lars Stigel fra Østjysk Innovation. Han ser stort potentiale for life science i den østjyske region.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Selvom der er øremærket stadig flere millioner herhjemme til life science-investeringer, eksisterer der som i andre sektorer et gab, når det gælder investeringer i virksomheder, der er i den tidligere fase af udviklingen. Det kan blive dyrt for samfundet.

Det mener direktør Lars Stigel fra innovationsmiljøet Østjysk Innovation, der med kapitalindskud og sparring på især den kommercielle front hjælper den gode idé fra forskeren et skridt frem mod en kommercialisering. Lars Stigel er også formand for Forskerparkforeningen, der er en sammenslutning af forskerparker og de seks innovationsmiljøer i Danmark.

Innovationsmiljøerne, der er en post på finansloven, evalueres løbende, og i den seneste performancerapport for innovationsmiljøerne hedder det i forordet, at der er et tøbrud på venturemarkedet.

Op og ned

Kan du genkende det?

”Det går lidt op og ned. Men der er ingen grund til at klynke. Vi får heldigvis hele tiden kontakt til eksempelvis nye business angels, ligesom iværksætterskatten delvist fjernes.

Når det er sagt, så er de fleste venturefonde gået længere op i markedet og investerer i selskaber, der er længere fremme i udviklingen – om end Novo Seeds er en undtagelse. Men der er et gab fra innovationsmiljøerne og op til de fleste venturefonde, og det er besværligt for mange firmaer at få kapital på vilkår, der betyder, at de ikke selv mases ud.”

Det er en udvikling, som Stigel kalder ”ærgerlig”, for de fleste innovative firmaer har et teknologisk og forretningsmæssigt vindue til det globale marked, som de skal udnytte hurtigt – i kraft af den nødvendige kapitaltilførsel.

”Jeg frygter, at vi som samfund går glip af vækstpotentiale, fordi selskaberne ikke kan vokse hurtigt nok på grund af for dårligt kapitalgrundlag,” påpeger han.

Over gennemsnit

Stigel siger, at denne situation også gælder inden for life science. Danmark har internationalt set megen venturekapital i form af bl.a. Lundbeckfond Ventures, Novo A/S og Sunstone Capital, men der mangler altså nogle venturepenge til at fylde gabet op fra der, hvor innovationsmiljøerne slipper selskaberne og op til de store venturefonde, mener han.

Hvordan er jeres erfaringer med life science investeringer?

”Vi har haft nogle succeser, hvor vi har været med fra starten, herunder Action Pharma, og jeg vil tro, at succesraten er over gennemsnittet. Vi har i år investeret i fire selskaber, heraf to inden for life science.

Yderligere fire til seks investeringer vil blive gennemført i 2012, og her vil to investeringer også være inden for den sektor. Så vi er ikke blevet skræmte. Aarhus Universitet og Universitetshospitalet har et enormt potentiale, og der er jo mange muligheder inden for life science i forhold til både apparatur og lægemidler.”

 Århusiansk vaccineselskab på kapitaljagt

 Dansk biotekveteran jagter vaccine mod farlig virus 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også