MedWatch

Venstre vil sælge Statens Serum Institut

Partiet Venstre har fremsat finansforslag om at sælge Statens Serum Institut, da de de mener, at instituttets monopol fører til for høje vaccinepriser. Og så vil partiet gerne have en motorvej.

Foto: Colourbox

Venstre er gået ind i finanslovsforhandlingerne med et forslag om at sælge Statens Serum Institut. Partiet mener ganske enkelt, at instituttets monopol på at producere børnevacciner er skidt for konkurrencesituationen.

Men det er ikke kun lavere priser på børnevacciner, salget skal medføre. De penge, der kan spares ved at sælge vaccine-produktionen fra, skal bruges til at betale en ny motorvej mellem Herning og Holstebro.

"Vi synes, tiden nu er moden til at sætte spørgsmålstegn ved om, hvorvidt staten skal producere vacciner. Vi tror, at staten kan spare penge ved at sende produktionen i udbud, og det har vi også set andre gange, hvor vacciner er sendt i udbud," siger Sophie Løhde til Dagens Pharma.

Salget skal som nævnt betale for en kommende motorvej mellem Herning og Holstebro, der koster knap fire mia. kr., men ifølge Sophie Løhde er det bevidst ikke nævnt i forslaget, hvor meget partiet mener, staten vil kunne hente ved salget.

Et konkret ønske

"Vi sætter med vilje ikke beløb på, men foreslår, at Finansministeriet vurderer, hvor meget vi kan spare, og så tager vi diskussionen derfra. Men vi mener grundlæggende, at staten producerer vaccinerne for dyrt, og derfor burde sættes i udbud. Det har vi også tidligere ment, men nu står vi med et konkret ønske om en motorvej, og så må vi anvise, hvordan vi kan finde pengene. Derfor foreslår vi det nu."

I 2003 blev instituttet kritiseret for at have monopol på at producere børnevacciner, der resulterede i langt dyrere vacciner end i f.eks. Sverige.

Det blev understreget, da Rigsrevisionen i 2004 konkluderede, at Statens Serum Instituts børnevaccine kostede tre gange så meget som i Sverige, hvor myndighederne køber vaccinerne af udenlandske producenter.

Hverken De Radikale eller Enhedslisten har dog planer om at bakke et sådan forslag op.

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 47

I denne uge kom der en endelig afklaring angående Kåre Schultz’ fremtid i det israelske medicinalselskab Teva, og så annoncerede Novo Nordisk også en udvidelse af faciliteterne i Bagsværd for 5,4 mia. kr. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier