"Vi tror på, at vi kan få det op at flyve igen"

Adm. direktør Jørgen Drejer tror på, at de tidligere Neurosearch-forskere og Co. kan få et nyt dansk CNS-selskab til at blomstre. Selskabet har også et godt øje til Neurosearchs lægemiddelkandidat mod fedme. Læs interview.

Det nystiftede biotekselskab Aniona, der er et spin-off fra Neurosearch, er netop nu i forhandlinger om kapitalførsel. Hvis Neurosearch og Aniona på et tidspunkt kan blive enige om prisen, og Aniona kan finde pengene, er det nye selskab interesseret i at overtage Neurosearchs lægemiddelkandidat mod fedme.

Det siger Anionas CEO, Jørgen Drejer.

Som tidligere beskrevet på MedWatch har Neurosearch underskrevet en overdragelsesaftale med Janssen Pharmaceutica og Aniona om overdragelse af samtlige Neurosearchs rettigheder og forpligtelser under en forsknings-, udviklings- og kommercialiseringsaftale mellem Janssen Pharmaceutica.

Det vil sige, at de stoffer, som Neurosearch skulle udvikle i henhold til samarbejdsaftalen fra 2009 med Janssen nu skal udvikles af Aniona. Andre stoffer indgår også i aftalen, men der er tale om stoffer inden for CNS-forskning.

Ifølge Jørgen Drejer finansierer Janssen lønnen til 12 medarbejdere, der rykker med over fra Neurosearch. I forbindelse med aftalen yder NeuroSearch også et lån på 2,5 mio. kr. til Aniona.

Forhandler om kapitaltilførsel

Aniona skal dog også hente kapital.

”Jeg kan ikke sige så meget om det udover, at den anden finansiering ikke er på plads endnu. Men vi forhandler om kapitaltilførsel,” siger Jørgen Drejer til MedWatch og tilføjer:

”Vi er som udgangspunkt meget smalle, men har en meget bred portefølje af ”assets”, og nogle af dem kommer vi til at finansiere gennem venturekapital.”

Har det været svært at rejse kapital?

”Det har været meget, meget langtrukkent. Vi har haft stor interesse for adskillige af de projekter, vi er ude med og for hele set-uppet, men processerne er meget langsomme i øjeblikket; man regner i år og ikke måneder, når man skal afslutte de her deals.”

Interesse for fedme-projekt

Et af de meget omtalte projekter i Neurosearch er et potentielt lægemiddel mod fedme, kaldet Tesofensine, der er klar til fase 3. Men firmaet ikke har videreudviklet de senste par år, ej heller fundet en partner.

Fedme er i takt med det stigende antal livsstilssygdomme et brandvarmt emne i lægemiddelbranchen. Også som følge af, at de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, på det seneste er blevet mere imødekommede over for den type lægemidler.

Tesofensine er imidlertid ikke med i den buket af stoffer, der nu er overdraget til Aniona.

Har I droppet Tesofensine?

”Nej det vil jeg ikke sige. Men det er ikke noget, som Neurosearch bare umiddelbart har givet til os. Det er noget, vi skal hoste op med penge for at få listet ud af Neurosearch. Men det vil vi da gerne. Jeg ser stadig et stort potentiale i tesofensine, og også det stof, der hedder NS2359, der er samme mekanisme, men til anden indikation, kokainmisbrug.”

En platform i verdensklasse

Jørgen Drejer understreger, at firmaets fokus er CNS, der er forskernes kernekompetence, og herunder inden for det felt, der hedder ion-kanaler, hvor de "har demonstreret, at de er de bedste i verden".

”Det er der, vi har været alle de år og lavet de store aftaler med pharma-selskaber, også den nuværende med Jannsen,” siger han og tilføjer, adspurgt, at ion-kanaler er en ”mekanisme, der skruer op og ned for aktiviteten i en given nervecelle. Man kan faktisk regulere alt ved at påvirke ion-kanalerne.”

På spørgsmålet om, hvorvidt de erfarne forskere virkelig godt tør gå ombord i et nyt CNS-projekt, svarer han:

”Vi er overbeviste om, at den platform, vi har skabt, er enestående, i verdensklasse, og derfor har et stort potentiale. Men det kræver jo, at der er den gruppe af mennesker bag det. Stofferne i sig selv har nok ingen værdi. Men vi tror på, at vi kan få det op at flyve igen.”

 Neurosearch-udbrydere håber på aftale inden sommer

 Neurosearch får fornyet håb om fedme-projekt 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også