Bliver Bavarian den næste store biotek-succes?

Asger Aamunds ene livsværk, Neurosearch, styrer mod afvikling. Men hvordan vil det gå med aktierne i Bavarian Nordic, som Aamund også stiftede? Læs hans svar på det spørgsmål.
Foto: Nikolaj Svennevig / Jyllands-Posten
Foto: Nikolaj Svennevig / Jyllands-Posten

Bavarian Nordic leverer varen, mens det et stykke ad vejen er helt andre succeskriterier, der styrer aktiens udvikling.

Det er budskabet fra stifter, storaktionær og bestyrelsesformand Asger Aamund, når han i kølvandet på Neurosearchs nedtur konfronteres med spørgsmålet om Bavarian Nordics fremtid.

Modsat Neurosearch har Bavarian Nordic i dag et produkt på markedet og en egentlig produktion, nemlig af en koppevaccine. Men selskabet har været kursmæssigt hårdt ramt, især sidste år, og trods et come-back år-til-dato på ca. 28 procent er der lang vej endnu, før aktionærerne kan være tilfredse. Herunder Aamund selv, idet økonomien i hans selskab A.J. Aamund er under pres og i høj grad afhængig af kursudviklingen i Bavarian Nordic.

Glæder sig på branchens vegne

Mens Aamund i går med vemod kunne se på Neurosearchs triste udvikling, glædede han sig også på branchens vegne over succesen i Genmab – og han nævnte i den forbindelse også Bavarian Nordic som en succes i dansk biotek.

Bliver Bavarian Nordic den næste store succes, også kursmæssigt?

”Det kan jeg ikke udtale mig om. Jeg har jo ikke magt over for aktiemarkedet og derfor heller ikke ansvar for det. I hvert fald kan man kun sige, at vi holder de mål, vi har sat os, og vi realiserer de planer, der er lagt. Alt går efter en snor i Bavarian, men det er klart, at hvordan aktionærerne reagereer, det ved jeg ikke,” siger Aaamund til MedWatch og tilføjer:

”Men der vil jo indtræffe nogle begivenheder, der i hvert fald vil virke stimulerende på akien.”

Ny koppevaccine-kontrakt forventes

Dermed henviser han til, at selskabet forventer at få en yderligere koppevaccine-kontrakt med de amerikanske myndigheder, når Bavarian er færdig med at levere under den gamle kontrakt. Jo før den kommer, jo bedre kan selskabet planlægge produktionen på fabrikken, har selskabets adm. direktør Anders Hedegaard for nyligt påpeget over for bl.a. MedWatch.

Hertil kommer, at firmaet ifølge Aamund forventer på et vist tidspunkt at ”tage en partner” til vaccinen Prostvac mod prostata-kræft, der er i fase 3 i den kliniske udvikling i mennesker – og således forholdsvis tæt på en ansøgning om registrering. Bavarian kan ikke, tilføjer han, markedsføre vaccinen alene på global basis, og en partner skal helst være på plads i nogenlunde god tid.

Det er således en ny koppe-ordre til amerikanerne og en partner til Prostvac, der vil kunne skubbe til aktien.

”De to ting sidder markedet og venter på, og det vil sikkert stimulere aktien, men om det får den til at gå op eller ned, er fuldstændig uforudsigeligt,” understreger Aamund.

Aktie ned efter godt regnskab

Han henviser i den forbindelse til, at aktien faktisk faldt efter et flot regnskab og en opjustering forleden.  

”Alle analytikere har jo ”køb” eller ”stærkt køb” på aktien, og alle havde forudset, at aktien ville få en stigning, men den faldt,” understreger han.

Nordea positiv

Det udsagn understøttes af en kommentar i Nordeas morgenrapport samme dag, som Bavarians halvårsregnskab var blevet offentliggjort. Heri skrev Nordea:

”Der er også kommet regnskab fra Bavarian Nordic og det er også opmuntrende læsning. Resultat for 2. kvartal overstiger Nordea Markerts’ forventninger, da lønsomheden inden for koppevaccinen IMVAMUNE er forbedret betragteligt. Det betyder også, at selskabet opjusterer forventningerne til helåret.

Vi venter, at det amerikanske beredskabslager inden årets udgang vil forlænge den nuværende kontrakt om levering at yderligere doser af koppevaccinen, hvilket ses som næste kursdriver. Vi forventer, at aktien vil gå en god dag i møde.”

Hvorfor?

Aamund har en forklaring på, hvorfor det alligevel blev en minus-dag for selskabet:

”Det gør det, fordi fordi der ligger en hel del større investorer med nogle salgsordrer til bankerne. I den salgsordre er en instruktion om, at de ikke skal gå ud og sælge i det daglige marked, der jo er tyndt. De skal i stedet afvente en positiv nyhed og sælge. Kursfaldet sker, fordi markedet bliver begravet i aktier,” pointerer han med en tilføjelse:

”Sådan virker de mekansimer så underligt. Vi koncentrerer os om at drive forretningen og nå vores mål - og det gør vi.”

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

Bavarian opjusterer forventningerne

Bavarian-direktør: Forbedring af drift vil fortsætte 

Nordea redder Asger Aamund 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også