MedWatch

Nordea redder Aamund-selskab i krise

Nedturen i 2011 for Bavarian Nordic-aktien var et hårdt slag for Asger Aamunds investeringsselskab A.J Aamund. Banken holder hånden under selskabet. Kurspotentialet i Bavarian er meget stort.

Foto: Nikolaj Svennevig / Jyllands-Posten

Bavarian Nordics kursdyk i 2011 kostede bestyrelsesformanden og storaktionær Asger Aamund dyrt. Hans investeringsselskab A.J. Aamund fik sidste år et underskud på knap 297 mio.kr., og selskabets balance udviste ved udgangen af året en negativ egenkapital på 67,6 mio. kr.

”…der er usikkerhed om selskabets evne til at fortsætte driften,” konstaterer revisorerne i det netop offentliggjorte regnskab. Revisorerne fremhæver dog i samme forbindelse, at selskabet har opnået finansieringstilsagn fra selskabets bankforbindelse Nordea frem til udløbet af regnskabsåret 2012.

Bavarian afgørende

A.J. Aamunds investeringsselskab er helt afhængig af kursudviklingen i Bavarian Nordic, om end Aamund stadig ejer en lille portion aktier i Neurosearch, som han i sin tid var medstifter af. Bavarian Nordics kurs styrtdykkede sidste år og reducerede værdien af selskabet værdipapirer og kapitalandele fra knap 361 mio. kr. til 72,7 mio. kr.

Bavarian Nordics kurs er i 2012 steget cirka 20 procent og dermed er Aamunds knap 7 procent aktiepost cirka 85 mio. kr. værd. For investeringsselskabet og Aamund er det for regnskabssåret 2012 meget afgørende, om der kommer nyt, der kan få aktiekursen i Bavarian Nordic til at stige yderligere.

To nøgleprodukter under udvikling

Bavarian Nordic har to afgørende produkter i pipelinen: Koppevaccinen, som amerikanerne allerede nu aftager i store mængder og en vaccine mod prostata-kræft, der er i en afgørende fase 3 i den kliniske udvikling.

Som i alle biotekselskaber er Bavarian Nordics fortsatte udvikling forbundet med stor risiko, omvendt er der også tale om et meget stort potentiale.

Kæmpe-potentiale

Blandt andet storbanken Nordea konstaterede i en morgenrapport den 25. maj i år, at Bavarian Nordic-aktien er den aktie i Danmark med størst kurspotentiale til kursmålet. Aktien ligger i dag omkring kurs 45-46, men Nordea har ”stærkt køb” på aktien og et kursmål på 125,75.

Baggrunden for den positive holdning er dels, at selskabet  overraskede ved at kunne meddele, at man har været i stand til at optimere produktionsprocessen af koppevaccinen Imvamune. Tidligere skulle man bruge fire ugentlige partier for at producere den nødvendige mængde, nu kan man nøjes med tre.

Den anden faktor var meddelelsen om, at det amerikanske militær har udvidet samarbejdet omkring udviklingen af vaccinen. Her ligger også et meget stort potentiale, hvis amerikanerne udnytter en option på enorme leverancer af koppevaccinen.

Banken påpeger dog også risici forbundet med aktien. Dårlige nyheder omkring fase III-forsøgene med Prostvac mod prostata-cancer eller problemer med produktionen af Imvamune kan påvirke aktien negativt, skrev Nordea.

Neurosearch-aktier dykker

I Neurosearch ser en potentiel optur dog langt vanskeligere ud, og Nordea Markets nedjusterede da også forleden aktien til sælg. En aktie, der år-til-dato er faldet omkring 75 procent.

De seneste uger har kursen også kun kendt en vej – nedad. Det er sket i kølvandet på en meddelelse om en sigtelse for kursmanipulation og ikke mindst en nedslående meddelelse om, at firmaets lægemiddelkandidat mod Huntingtons Sygdom giver problemer ved højere doser.

Asger Aamund ønsker ikke at kommentere regnskabet, herunder ej heller uddybe, om aftalen med Nordea kan forlænges. Baggrunden er dels, at der er tale om et privat aktieselskab, dels det  faktum, at selskabet er så tæt knyttet til udviklingen i Bavarian Nordic.

Bavarian fastholder forventningerne 

Godt nyt fra Bavarian Nordic på USA-konference

Nordea: Biotekaktie har størst potentiale

Bavarian fastholder forventningerne

Kraftig medvind til Bavarian Nordic-vaccine fra topforskere 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt. Nordea redder Aamund-selskab i krise

Mere fra MedWatch

Lars Rasmussen advarer mod høje lønstigninger

Virksomheder har et ansvar for at være med til at bremse inflationen ved at holde lønstigninger i ro i de kommende overenskomstforhandlinger, mener Lars Rasmussen, der er bestyrelsesformand for både Coloplast og Lundbeck.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier