Japansk medicinalkoncern i samarbejde med danske universiteter

Fem danske universiteter vil kunne søge om forskningsmidler hos stor japansk medicinalkoncern.
Foto: Mik Eskestad/JP
Foto: Mik Eskestad/JP

Den dansk-svenske biotekklynge Medicon Valley og Danmarks flotte placering som et af verdens globale knudepunkter for biotekforskning kaster nu et nyt internationalt samarbejde af sig.

Den store japanske medicinalkoncern Shionogi har således netop indgået en større forskningsaftale med fem danske universiteter.

”Fra efteråret 2012 vil danske lægemiddelforskere på universiteterne i Aalborg, Aarhus og København samt Syddansk Universitet og Danmarks Tekniske Universitet kunne søge japanske Shionogi om finansiering af deres forskning,” hedder det i en pressemeddelelse fra Invest in Denmark og Copenhagen Capacity, der har været drivkræfterne bag aftalen.

6000 ansatte

Shionogi med hovedkvarter i Osaka i Japan har over 6000 ansatte globalt. Koncernen er en forskningsbaseret farmaceutisk virksomhed, som fokuserer på en række terapeutiske områder: Smertebehandling, smitsomme sygdomme, diabetes, women’s health, HIV, cancer, m.v.

Isao Teshirogi, CEO, Shionogi & Co. peger i meddelelsen på, hvorfor netop Danmark er valgt:

”Danmark har ”Medicon Valley”, en af de berømte europæiske ”biotek-klynger”. Og mange bio-venture virksomheder, såvel som akademiske institutioner, er aktivt med til at fremme forskning og udvikling indenfor life science og biotek.

Vi er meget beærede over muligheden for at indgå i forskningssamarbejder (…) Vi forventer, at det vil fremme internationale menneskelige ressourcer at interagere med forskere, som er i besiddelse af den nyeste viden. Ved at udnytte denne mulighed vil vi sætte fart på vores globalisering baseret på forskning og udvikling.”

Forskning finansieret

Business development manager Ruth Klyver understreger, at det ”er godt for de danske universiteter og den danske medicinalbranche, når det lykkes at etablere et fast forskningssamarbejde med ledende internationale koncerner som japanske Shionogi.”

Konkret vil danske forskere ifølge meddelelsen kunne få finansieret deres forskning i kortere eller længere perioder via Shionogis forskningspulje.

Det japanske medicinalfirma får som modydelse en indsigt i den forskning, der finder sted. Shionogi igangsætter således - og det er i dag en generel trend blandt de store koncerner - en langsigtet strategisk satsning i et samarbejde med nogen af verdens førende forskere, i dette tilfælde danske forskere. Firmaet ønsker med dets "Science Program" at finde nye molekyler og innovative metoder til udvikling af ny medicin, og på samme tid få idéer til nye teknologier.

Det er ikke første gang i år, at det lykkes at indgå en spændende international aftale på denne front. I februar i år kom en af verdens største genforskningsvirksomheder, det kinesiske institut BGI, til Danmark med et nyt genom-forskningscenter.

Interessen kan også ses i lyset af en stærk international promovering af dansk biotek bakket op af netop Invest in Denmark og Copenhagen Capacity. MedWatch skrev eksempelvis for nylig, hvordan dansk bioteks samlede udviklings-portefølje af potentielle lægemidler, pipelinen, er den tredjestørste blandt de europæiske selskaber.

Og vi kunne også fra en stor konference i Boston i forsommeren referere fra en anden undersøgelse, der konkluderede, at kun USA er et bedre sted end Danmark at have sit udgangspunkt, hvis man vil opbygge et bioteknologisk knudepunkt.

Så trods gårsdagens historie om, at det har ikke været en god forretning for investorer generelt set at investere i en portefølje af danske biotekselskaber over de seneste fem år, er interessen intakt i den store verden. Den anden side af historien er således, at flagskibe som Novo Nordisk, Lundbeck, Leo Pharma og Alk-Abelló alle sætter deres positive fodaftryk ude i den store verden.

 

Masser af danske lægemiddel-kandidater 

Undersøgelse: Danmark er super-land for biotek

Danmark får internationalt genom-center 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også