Forskere vil opdage Parkinsons tidligere

Amerikansk skuespiller, der blev ramt af Parkinsons Sygdom, støtter via fond dansk forsker, der sammen med partnere forsøger at udvikle biomarkører. Målet er at kunne spotte sygdommen tidligt.
Foto: Jyllands-Posten
Foto: Jyllands-Posten

Danske forskere får nu midler fra ” The Michael J. Fox Foundation” til at fortsætte deres jagt på biomarkører, der om alt går vel kan opdage Parkinsons tidligt i udviklingen.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Teknologisk Institut.

”For at finde en behandling af Parkinsons sygdom er der et stort behov for at opdage sygdommen tidligt i forløbet.  Med støtte fra ”The Michael J. Fox Foundation” vil Teknologisk Institut, iNANO og neurologisk afdeling på Bispebjerg hospital validere en række af de såkaldte biomarkører, der potentielt kan opdage sygdommen tidligt i udviklingen,” hedder det i pressemeddelelsen.

” The Michael J. Fox Foundation” er den største private fond inden for Parkinsons-forskning, grundlagt af den Parkinsons-ramte skuespiller Michael J. Fox.

Manden bag

Baggrunden for projektet er en Ph.D.-afhandling, som Peter Lüttge Jensen fra Teknologisk Institut har skrevet. Han fortæller til MedWatch, at der er tale om en bevilling på cirka. 575.000 kr., ”så vi kan komme i mål.”

”Tidshorisonten er et år, det er meget fokuseret. Det er en fortsættelse af nogle resultater, som jeg nåede frem til i min Ph. D.-afhandling og desværre ikke havde mulighed for at følge op på, da tiden var gået. Men jeg havde nogle meget lovende resultater,” siger han og tilføjer, at ”det er en helt ny måde at kigge på biomarkører på. Og nu bruger vi en metode til at få screenet en masse patienter igennem”.

Hvad kan i om et års tid om alt går vel?

”Så har vi fundet ud af, om de her markører kan bruges i det virkelige liv til at screene patienter i kliniske studier, så man kan lave bedre opdeling af, hvilken klasse de tilhører. I dag er der meget forvirring om, hvilken klasse af Parkinsonisme, det er. Man har mange forskellige, så man ser en stor myriade af symptomer.”

De nye markører vil kunne hjælpe for eksempel store lægemiddelkoncerner i deres kliniske forsøg med lægemiddelkandidater mod Parkinson.

Ingen helbredende behandling

Der findes i dag ikke en egentlig behandling af sygdommen, dvs. ”et stof, som kan sætte en stopper for ødelæggelsen af de dopaminproducerende nerveceller.”

”Ved hjælp af ”protein massespektrometri” vil gruppen bag projektet undersøge, om der er foregået en atypisk nedbrydning i proteinerne, som har resulteret i ophobning af giftige aggregater - disse er netop mistænkt for at være de store syndere i forbindelse med Parkinsons sygdom,” forklarer Teknologisk Institut i pressemeddelelsen og fortsætter:

”Da ophobningen indtræffer tidligt i sygdomsforløbet, er der en chance for, at man ved måling på markørerne også kan påvise sygdommen i en fase af sygdommen, hvor ødelæggelsen af de dopaminproducerende nerveceller kan forhindres.”

Vaccine til behandling af Parkinson på vej i klinik

Rotteforsøg giver håb for Parkinson-patienter

 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.    

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også