Universalvaccine mod influenza kan være på vej

Internationalt forskerhold med dansk deltagelse har fundet antistoffer, der kan få bugt med alle former for influenza. Opdagelsen kan føre til bedre vaccine.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Sydbank: Staten i vejen for fusionerTre antistoffer, der ikke bare rammer én type influenza, men er i stand til at få skovlen under dem alle sammen. Det er, hvad et internationalt forskerhold med dansk deltagelse har opdaget.

Indtil vider har de eksisterende vacciner kun virket mod få typer influenza og blot virker i en kort årrække. Opdagelsen kan muligvis bane vejen for en vaccine, der én gang for alle gør immunforsvaret i stand til bekæmpe alle former for influenza, inden vi bliver syge.

"Alle mennesker laver selv antistoffer mod influenzaviras overfladeproteiner. Men når overfladeproteinerne muterer, efterlader det immunforsvaret uden modtræk mod influenzaen. Det samme gælder vacciner, der er baseret på specifikke overfladeproteiner. De nuværende vacciner  virker mod nogle områder på overfladeproteiner, der ikke er stærkt konserverede, og som hele tiden er under forandring. Derfor virker en vaccine kun imod en enkelt eller få typer influenzavirus og varer kun i få år," forklarer danske Nick Laursen, der er postdoc ved den private forskningsinstitution The Scripps Research Institute, USA, til Videnskab.dk.

Hollandsk biotekfirma bag

Men på overfladeproteinerne findes også nogle regioner, der er stærkt konserverede og findes universelt i influenzavirus. De muterer ikke, og dem har forskerne fundet antistoffer imod.

Med dem i hånden håber det hollandske biotekfirma, Crucell, som har bistået i forskningen, at de kan udvikle en standardvaccine, der rydder bordet for influenza én gang for alle.

"Nu ved vi, at nogle mennesker producerer disse antistoffer. Det næste skridt for Crucell er at brugde den nye viden til at lave en vaccine, der er betydeligt bedre, end dem vi har i dag, og måske varer evigt. Det er det store perspektiv. På den korte bane, kan man forestille sig, at antistofferne i sig selv kan sprøjtes ind i mennesker, der er tæt på at dø på grund af en influenza," siger Nick Laursen.

 Hjertemedicin i kamp mod kræft og influenza

 Influenzavaccine gav børn kronisk hjernesygdom 

 Danske forskere har opdaget kroppens alarmsignal

 Ny viden om bananfluer viser lægevidenskaben vej 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også