MedWatch

Hjertemedicin i kamp mod kræft og influenza

Kolestorolsænkende medicin viser lovende effekt mod betændelse, kræft og influenza, skriver ScienceNews.

Det har været noget af en tur for statiner. Lipitor, Zocor, Crestor er hurtigt blevet velkendte navne. Disse kolesterolsænkende lægemidler er blevet en fuldtræffer mod hjertesygdomme og slagtilfælde, som er to af de fire største dræbere i den vestlige verden.

Men al succes har tilsyneladende sin pris: Nogle forskere udtrykker bekymring over den udbredte brug og den mulige overdrevene mængde recepter, der udstedes.  Dog er ingen i tvivl om, at præparaterne har kardiovaskulære fordele hos mange mennesker. Lægemidlernes opnåede resultater har ført til stor ros til den forskergruppe, der udviklede dem – og endnu større belønninger til de virksomheder, der sælger dem.

Og netop som man tror, at forretningen ikke kan blive mere lukrativ, viser der sig nye fordele ved statiner. Ny forskning peger på, at medicinen har positiv virkning mod sygdomme, de ikke var udviklet til at behandle. Statiner kan gøre folk mindre modtagelige over for dødelig lungebetændelse, bedre i stand til at overleve en skade i hovedet og mere tilbøjelig at undvige alvorlige tilfælde af influenza.

Ingen jubler dog for højt endnu. Disse og mange andre resultater stammer nemlig fra undersøgelser, der overvåger sammenligeligt observationsmateriale, men som ikke inddrager tilfældigt udvalgte deltagere til at gennemføre denne behandling eller en anden.

Mens dette kan være nyttigt til at forudsige tendenser, er sådanne analyser ikke altid troværdige, siger Steven Lipkin, som er læge og genetiker ved Weill Cornell Medical College i New York. Disse undersøgelser er blevet sammenlignet med de økonomiske modeller, der har forudsagt ”fire af de seneste 10 recessioner” siger han. Dokumentationsmateriale er indirekte og kan være vildledende.

Læs hele ScienceNews artikel om Statins her

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier