EU anklager Lundbeck for lovbrud

EU-kommissionen har nu orienteret Lundbeck om dens indvendinger mod en angiveligt konkurrenceforvridende aftale, som medicinalselskabet har indgået med flere kopiproducenter omkring generiske versioner af firmaets medicin.
Foto: EU-Parlamentet
Foto: EU-Parlamentet
Af Leonora Beck

EU-kommissionen har informeret medicinalselskabet Lundbeck om en række indsigelser vedrørende en aftale Lundbeck har haft med fire kopiproducenter angiveligt med henblik på at blokere for billigere såkaldte "kopimedicin"-produkter fra markedet i Europa.

"Kommissionens foreløbige vurdering er, at aftalerne har til formål at forhindre markedsføring af billigere generiske præparater, hvilket udgør en overtrædelse af EU's konkurrenceregler," skriver EU-Kommissionen i en meddelelse.

Kommissionen er af den foreløbige opfattelse, at Lundbeck har indgået aftaler med henblik på at blokere markedsadgangen for kopiprodukter. Også kopiproducenterne Merck Kgaa, Generics, Arrow, Resolution Chemicals, Xellia Pharmaceuticals, Alpharma, A.L. Industrier og Ranbaxy er blevet orienteret i sagen.

Kopifirmaer fik penge i lommen

Klagen angår Lundbecks rettigheder til lægemidler baseret på det aktive stof citalopram mod depression.

"I princippet blev det muligt at sende generiske produkter på markedet, da visse af Lundbecks citalopram-patenter udløb. Men virksomhederne indgik aftaler, der medførte væsentlige overførsler af værdier fra Lundbeck til virksomhedens fire generiske konkurrenter, og disse afholdt sig efterfølgende fra at markedsføre generisk citalopram," skriver Kommissionen.

"Værdioverførslerne omfattede direkte betalinger fra Lundbeck til konkurrenterne samt tog andre former, som eksempelvis opkøb af lagre af generisk citalopram med henblik på destruktion eller garanteret overskud i distributionsaftaler," fortsætter Kommissionen.

Læs også: Lundbeck afviser EU-anklager

Risiko for massiv bøde

Kilder fortalte tirsdag Reuters, at EU ville orientere Lundbeck om sagen denne uge, og det er nu sket, fortæller EU-Kommissionen i en meddelelse.

Selskaber, der bryder EU's konkurrencelove, riskerer i værste fald en bøde på 10 pct. af omsætningen, omend det sjældent går så slemt. Lundbeck omsatte sidste år for 16 mia. kr.

"Det er ikke noget nyt, men den her sag kan i værste fald koste Lundbeck mellem 5 og 7 pct. af markedsværdien, vurderer vi. Omregnet til tal vil det være omkring 1,5 mia. kr.," konstaterede aktierådgiver i Nordea, Jesper Bamberger, tidligere onsdag over for Ritzau Finans.

I 2010 indledte Europa-Kommissionen en formel undersøgelse imod Lundbeck med henblik på at undersøge mulige overtrædelser af EUs konkurrencelovgivning vedrørende restriktiv forretningspraksis og misbrug af dominerende markedsposition. Især har Kommissionen undersøgt, hvorvidt Lundbecks aftaler med generiske producenter har forsinket indførelsen af generisk citalopram på markeder i EØS.

 Bank: Lundbeck sag kan koste over en milliard kroner

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også