MedWatch

Avis: Texas har stadig Lundbeck-stof til henrettelser

Et omstridt lægemiddel, der er tidligere ejet af dansk medicinalvirksomhed, skal anvendes som det eneste ved henrettelser i Texas.

Foto: Lundbeck/PR

33-årige Yokamon Hearn bliver på onsdag den første i Texas, der alene henrettes med stoffet pentobarbital, som i sin tid blev produceret af den danske medicinalvirksomhed Lundbeck. Det sker, fordi USA's mest dødsstrafaktive stat nu kun benytter pentobarbital alene i stedet for en kombination af flere stoffer.

"Hidtil har pentobarbital været et af tre i en blanding, som samlet er blevet indsprøjtet under henrettelser, men vi har problemer med at anskaffe et af stofferne og har derfor valgt kun at anvende pentobarbital," siger talsperson for fængselsvæsnet i Texas, Jason Clark, til Politiken.

Lundbeck, der tidligere er blevet kritiseret voldsomt for sin rolle, har dog i lang tid kæmpet for at forhindre brugen af pentobarbital ved henrettelser i USA.

Forbød videresalg til fængsler

I juni 2011 indførte selskabet således en distributionsaftale, det såkaldte drop-ship-program, der tillod stoffet til behandling af bl.a. epilepsi og hjerteanfald, men forbød et videresalg til fængsler.

I december solgte Lundbeck eneproduktionen af stoffet videre til den amerikanske producent Akorn. Selskabet sikrede, at køberen, videreførte det begrænsede distributionsprogram.

Fængselsvæsnet i Texas afviser at have købt pentobarbital af Akorn, men international media specialist ved Lundbeck, Simon Mehl Augustesen, siger:

"Man kan ikke vide, om det er vores stof, der ligger ude i fængslerne. Det kan også være havnet der ad andre kanaler."

Ni fanger skal efter planen henrettes i Texas frem til midten af november. Fængselsvæsnet oplyser, at de har nok pentobarbital til at gennemføre 23 henrettelser.

 Lundbeck vil kæmpe mod brug af medicin til dødsstraf

 Lundbeck-strategi mod dødsstraf succesfuld 

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 47

I denne uge kom der en endelig afklaring angående Kåre Schultz’ fremtid i det israelske medicinalselskab Teva, og så annoncerede Novo Nordisk også en udvidelse af faciliteterne i Bagsværd for 5,4 mia. kr. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier