MedWatch

Lundbeck-strategi mod dødsstraf succesfuld

De amerikanske delstater er ved at løbe tør for det tidligere Lundbeck-præparat Nembutal, der bliver brugt som led i henrettelser af dødsfanger i USA.

De henretter fanger som ingen andre stater i Texas. Sidste år henrettede de mere end dobbelt så mange som Alabama, der er næstflittigst med sprøjten.

Men ifølge The Guardian løber de texanske fængselsmyndigheder ind i et flaskehalsproblem allerede til sommer. Her løber deres beholdning af bedøvelsesmidlet pentobarbital nemlig tør.

Dermed ser Lundbecks såkaldte "drop-ship"-program, der blev indført i sommer, ud til at lykkes. Dengang blev det efter en heftig mediestorm og udbredt kritik besluttet, at pentobarbital-produktet Nembutal udelukkende fremadrettet ville blive leveret fra en specialiseret distributør, der gjorde det muligt at nægte distribution af produktet til fængsler i de amerikanske delstater.

Fire måneders lager

Menneskerettighedsgruppen Reprieve har via aktindsigt fået et indblik i delstaternes beholdning af Nembutal og beregnet, at Texas "kun" har nok til at udføre seks henrettelser. Der er planlagt seks henrettelser allerede inden for de næste fire måneder.

Georgia er også ved at løbe tør for bedøvelsesmidlet og har således "kun" nok til at udføre fire henrettelser, hvilket svarer til det samlede antal i 2011.

Der er ifølge The Guardian nu tvivl om, hvorvidt stater som Texas vil forsøge at få fat på Nembutal via en række omveje eller finde et alternativt middel. EU indførte i december et forbud mod at sælge midler, der skulle bruges til henrettelser.

I slutningen af december måned 2011 frasolgte Lundbeck en række produkter, herunder Nembutal. Dog sikrede selskabet, at køberen, Akorn, videreførte det begrænsede distributionsprogram.

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier