MedWatch

Kræftens modstandsprotein fundet

Danske forskere har opdaget det protein, der gør, at nogle kræftceller kan overleve stråleterapi. Det muliggør ny kombinationsbehandling.

Foto: Mesoblast / PR

Det er ikke altid tilfældet, at alle kræftceller slås ihjel, når en patient modtager strålebehandling. Det kan skyldes, at kræftcellerne er i stand til at reparere de skader, som strålebehandlingen giver, og som ellers skulle slå kræften ihjel.

Men nu har forskere fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning vist, hvordan et bestemt protein spiller en nøglerolle i cellernes reparationssystem.

"Proteinet hedder LEDGF, og det beskytter kræftcellerne, så de bliver usårlige overfor de skader fra strålebehandlingen, der ellers normalt slår kræftceller ihjel. Hvis vi derimod fjerner LEDGF fra kræftcellerne, begynder de at dø," udtaler seniorforsker Mads Daugaard i en pressemeddelelse.

Han har, sammen med ph.d.-studerende Annika Baude og et hold af forskerkolleger, de sidste 4 år arbejdet på at afsløre LEDGFs rolle i kræft.

Reparationssystem modvirker selvmord

Det er bl.a. et omfattende reparationssystem, der reparerer fejl i DNA’et, der sørger for, at raske celler ikke bliver til kræftceller. Men fejl i disse systemer kan føre til dannelse af netop kræftceller. Og når kræftcellerne først er etableret, får de brug for denne effektive reparation af deres DNA, som både beskytter dem imod en aktivering af cellens selvmordsprogram, samt gør dem modstandsdygtige overfor kemo- og stråleterapi. Og her spiller LEDGF en rolle.

"Det LEDGF gør, er at aktivere CtIP (et reparationsprotein, red.), som klargør den skadede DNA-streng til reparation," siger Annika Baude.

Ved at hæmme LEDGF vil det således være muligt at blokere det reparationssystem, som kræftcellerne bruger til at kæmpe imod en behandling. Man fjerner simpelthen deres selvforsvar.

"Der findes allerede hæmmere, som for tiden testes i visse former for kræftbehandling, til at blokere kræftcellers DNA-reparationssystemer. Det er de såkaldte PARP-hæmmere. En oplagt mulighed ville således være, at man i fremtiden undersøgte kræftknuder for, om de havde ændringer i mængden af LEDGF-protein. Og hvis det var tilfældet, kunne en kombinationsbehandling med PARP-hæmmere være en mulighed," siger Mads Daugaard.

 Ny dansk medicinkandidat får kræft til at begå selvmord

 Industribaron vender op og ned på markedet for kræftmedicin

 Roche opnår gennembrud i forsøg med Avastin  

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 21

Et udbrud af abekopper giver travlhed hos Bavarian Nordic, der har opjusteret forventningerne til året efter stort salg. Og så har to markante danskere forladt deres stillinger hos Pfizer og Ascendis. Gik du glip af noget?

Analytikere ser købere til GN men tvivler på et salg

Med en lav værdiansættelse, en høj strukturel værdi og ingen dominerende aktionærer giver det god mening, hvis internationale kapitalfonde og industrielle spillere lige nu lurer på at købe høre- og lydkoncernen GN Store Nord, mener to analytikere, men om det reelt kommer til at ske, tvivler de dog på.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier