Stor appetit på at udvikle lægemidler mod sjældne sygdomme

De større lægemiddelkoncerner har nu også for alvor fået appetit på at satse forsknings- og udviklingsmillioner på at udvikle medicin til sjældne sygdomme og få dem godkendt i Europa.
Det fremgår af tal fra EU-komitéen COMP (Committee for Orphan Medicinal Products), som Dagens Pharma i dag kan offentliggøre.
”I 2000 vedtog EU-Kommissionen en ny lovgivning for at skabe bedre incitamenter for industriens udvikling af lægemidler til små patientgrupper, og siden har et stigende antal firmaer vist interesse for området.
Samlet har 945 lægemidler siden 2000 fået prædikatet ’orphan drug’, som er betegnelsen for lægemidler til patienter med sjældne diagnoser, og specielt i de seneste tre år er antallet ansøgninger fra firmaerne om godkendelse af orphan drugs vokset,” skriver Dagens Pharma, der bl.a. henviser til, at danske firmaer som Novo Nordisk og Nycomed Danmark også satser på dette felt.
Bedre vilkår
Tidligere var det ikke særlig interessant for andre end mindre biotekselskaber at gå denne vej, da målgruppen ofte er ret begrænset, så de store aktører gik efter større sællerter. I dag, hvor der er udsigt til store patentudløb og med lukrative vilkår for de firmaer, der kaster sig over feltet, vil de store også gerne lege med.
MedWatch har tidligere beskrevet denne udvikling og de gældende vilkår for godkendelse, herunder også, at i perioden fra 2000 til 2008 er antallet af ansatte, der arbejder med orphan drugs i lægemiddelvirksomhederne, fordoblet til 5.285 i Europa.
Også formanden for Bavarian Nordic, Asger Aamund, der tidligere var formand for Neurosearch, har i et interview med MedWatch sagt, at han fortryder, at Neurosearch benhårdt gik efter de store lægemidler og ikke samtidig gik efter udvikling af ”orphan drugs”. Nu vil han gå efter udvikling af nichemedicin i Bavarian Nordic, hvis muligheden byder sig.
Nichemedicin baner vej for presset biotek
Aamund klar til nyt strategisk træk i Bavarian Nordic