Læger: Medicinalindustriens markedsføring årsag til dyrere insulinmedicin

Nye tal fra Lægemiddelstyrelsen viser, at de dyrere insulinanaloger tager markedsandele fra human insulin uden nødvendigvis at være markant bedre. Professorer mener, at det skyldes industriens markedsføring.

85 pct. af alle patienter med type 1-diabetes og ca. 65 pct. af alle patienter med type 2-diabetes får ordineret moderne insulinanaloger, når de for første gang påbegynder en insulinbehandling.

Det viser tal fra Lægemiddelstyrelsen ifølge Dagens Medicin.

Institut for Rationel Farmakoterapi (IRF) har ellers gentagne gange har opfordret til at påbegynde en insulinbehandling med det markant billigere humant insulin, da man ikke mener, at den markante prisforskel kan retfærdiggøres i en bedre klinisk effekt eller sikkerhed.

Randomiserede kliniske trials ubrugelige

Professor og praktiserende læge Torsten Lauritzen, mener, at en af de vigtigste årsager til, at brugen af analoger alligevel er så udbredt, er medicinalindustriens markedsføring af præparaterne.

"Jeg tror afgjort, at stigningen har noget at gøre med medicinalindustriens påvirkning.  Problemet er, at industrien tit laver studier, hvor man tager en gruppe mennesker og giver dem det nye præparat og sammenligner med det gamle. Når det nye præparat så virker lidt bedre, konkluderer man, at alle skal have det nye. Det er noget gedigent sludder. Man kan ikke bare bruge randomiserede kliniske trials til at sige, at det ene er bedre end det andet for alle patienter, for det er ikke det, studierne viser," siger han til Dagens Medicin.

Professor Jens Sandahl Christiansen, overlæge på Medicinsk Endokrinologisk Afdeling på Aarhus Sygehus, bakker sin kollega op med hensyn til markedsføringens indvirkning på stigningen i forbruget af insulinanaloger, men der er også fordele ved præparatet:

"Det kan f.eks. være en fordel i , at man kan tage dem direkte til måltiderne, og der er ofte en mere forudsigelig absorption end ved human insulin. Det er spørgsmålet, hvordan man holder de fordele, der er ved analoger, op mod den prisforskel, der er, Man kan komme meget langt med de humane insuliner, men det er godt, vi har analogerne til at adressere de problemstillinger, vi løber ind i med vores patienter," siger han til Dagens Medicin.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også