Firmaer sår tvivl om besparelse på diabetesmedicin

En kommende revurdering af tilskud til diabetesmedicinen i Danmark har fået Novo Nordisk til at regne på sagerne. Statens besparelse vil ligge på 13 mio. kr. ved at fjerne tilskuddene, viser diabeteskoncernens tal.

Medicintilskudsnævnet begynder i dag drøftelserne om, hvorvidt diabetesmidlerne i Danmark skal beholde deres tilskudsstatus.

Det har fået Novo Nordisk til at lave beregninger på, hvad staten vil få ud af at fjerne tilskuddene på samtlige diabetesmidler. En gevinst på 13 mio. kr. er, hvad samfundet vil spare, viser beregningerne.

Det skriver Dagens Pharma. Gevinsten vurderer Novo Nordisk som værende relativt lille set i lyset af de hidtil gennemførte revurderinger af tilskud på andre sygdomsområder.

”Hvis man sætter de 13 mio. kr. op imod, hvad man tidligere har gået efter, når man har lavet revurderinger, er der ikke mange penge at hente. F.eks. gav revurderingen af hypertension et besparelsespotentiale på 300 mio kr. Alt er relativt, men det er vores overbevisning, at der kun er små penge at finde i en større omlægning,” siger chef for market acces i Novo Nordisk Claus Dall Andersen, til Dagens Pharma.

Væk med moderne insulin

Et gennemgående tema i forbindelse med revurderingen er, om der fortsat skal gives generelt tilskud til de moderne insulinanaloger, selvom human insulin er væsentligt billigere.

Den franske medicinalkoncern Sanofi-aventis, der også udvilker og sælger diabetesmedicin, mener som Novo Nordisk heller ikke, at der er grund til at fjerne tilskuddet til insulinanalogerne.

Spar andre steder

Diabetesbehandling koster ifølge netmediet det danske samfund ca. 32 mia. kr. om året, og Diabetesforeningen anslår, at ca. 10-14 pct. går til medicin. Langt størstedelen af udgifterne ligger i behandlingssystemet – praksislægen, ambulatoriet, medicinafdelinger, siger Diabetesforeningens adm. direktør Henrik Nedergaard.

”Derfor er de 10-14 pct., som går til medicinen, måske ikke der, man skal grave sig mest ned. Det er som at tisse i bukserne – det er varmt nu, men bliver hurtigt koldt‚” siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også