MedWatch

Fedmehåb skaber ny kursfeber i Novo Nordisk

Novo Nordisk aktien fik torsdag et hak opad, efter et ekspertpanel i FDA har anbefalet en godkendelse af selskabet Vivus' fedmemedicin.

Foto: Novo Nordisk/PR

Et lille amerikansk medicinalselskabs succes har torsdag sendt Novo Nordisk-aktien over 800 kr. og mod endnu en kursrekord. Det sker i erkendelse af, at Novos supersællert til behandling af type 2-diabetes, Victoza, også kan vise sig at have en lukrativ fremtid på markedet for fedmebehandling.

Medicinalselskabet Vivus' vægttabsmiddel, Qnexa, fik onsdag aften overvældende støtte fra et ekspertpanel under den amerikanske lægemiddelstyrelse. Eksperterne anbefalede midlet godkendt med stemmerne 20-2, og vælger FDA vanen tro at følge eksperternes indstilling, vil det være den første åbning til det amerikanske marked for receptpligtig medicin mod fedme siden 1999.

"Man sporer en åbning i markedet for fedmelægemidler efter 13 år, hvor markedet har været lukket for nye lægemidler. Så det her har selvfølgelig en positiv afsmitning på alle, der har en form for interesse i fedmemarkedet. Og det har Novo med Victoza," siger medicinalanalytiker i Nordea, Michael Novod, til Ritzau Finans.

Han peger på, at flere analytikere endnu ikke har lagt fedmeindikationen ind i deres modeller for det i forvejen storsælgende Victoza.

Victoza bliver blockbuster

Victoza passerede allerede i 2011 - omkring to et halvt år efter lanceringen - et årligt salg på 1 mia. dollar og ventes i de kommende år at udvikle sig til en flerdobbelt blockbuster. Den amerikanske investeringsbank JPMorgan har senest estimeret et årligt salg af Victoza i diabetesbehandling på 4,3 mia. dollar i 2020. Kommer fedmebehandlingen oven i, kan det løfte salget med en ekstra milliard dollar, eller mere.

Samtidig er Novo ikke så langt fra målet. Victoza er i den afsluttende udviklingsfase 3 til behandling af fedme. Der ventes data fra studiet i første kvartal 2013, og går alt glat, vil Novo dermed kunne indsende registreringsansøgning i 2013. En lancering som vægttabsmiddel vil dermed potentielt kunne ske i 2014.

"Vi vil nok se en tendens blandt analytikere og iagttagere til en mere positiv stemning omkring, om det overhovedet kan lade sig gøre at få fedmelægemidler på det amerikanske marked," siger Michael Novod.

Novo Nordisk stiger torsdag eftermiddag 2,7 pct. til kurs 805,5. Dermed er markedsværdien af Novo Nordisk oppe på 465 mia. kr.

Vivus-kurs fordoblet

Ekspertpanelets anbefaling har desuden op mod fordoblet Vivus' aktiekurs på eftermarkedet i USA. Desuden er konkurrenterne Orexigen og Arena Pharmaceuticals steget med henholdsvis 14 og 6 pct. på eftermarkedet, og herhjemme stiger også Neurosearch, der har arbejdet med vægttabsmidlet Tesofensin, med 8,7 pct. til kurs 17,5.

Michael Novod peger dog på, at man bør være varsom med, at lade Vivus' succes smitte af på Neurosearch. Det skyldes, at Tesofensin bivirkningsmæssigt har nogle af de samme træk som vægttabsmidlet Sibutramin, FDA tidligere krævede trukket af markedet. Samtidig synes Neurosearch stort set at have opgivet programmet. Det ventes overført til et nyt biotekselskab Aniona, og dermed vil Neurosearch fremover blot få en ejerandel.

FDA skal nu senest den 17. april afgøre, hvorvidt styrelsen vil følge eksperternes anbefaling og give en markedsføringsgodkendelse til Qnexa. Analytikere vurderer ifølge Bloomberg News, at Qnexa kan nå et salg på 448 mio. dollar i 2015.

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier