MedWatch

Newt Gingrichs arbejde for Novo Nordisk fører til debat i USA

Den danske medicinalkoncern betalte millioner til Gingrichs firma, men kandidaten afviser, at der var tale om lobbyisme. Valget i Florida på vippen.

Et dansk firma er ufrivilligt kommet i fokus i det stadig mere voldsomme opgør om at blive republikanernes præsidentkandidat. Novo Nordisk har gennem en årrække betalt millioner af kroner til det konsulentfirma, som Newt Gingrich drev, indtil han meldte sig som præsidentkandidat.

I samme periode var Newt Gingrich en varm fortaler for at give offentligt tilskud til insulinprodukter. Det har fået rivalen Mitt Romney til at beskylde Newt Gingrich for at have arbejdet som lobbyist:

»Hvis man bliver betalt af medicinalfirmaer, som kan tjene på en bestemt lov, og du så mødes med republikanske medlemmer af Kongressen og opfordrer dem til at støtte den lov – ja, du kan kalde det, hvad du vil. Jeg kalder det at falbyde indflydelse. Det er ikke i orden«, sagde Mitt Romney under en tv-debat i denne uge.

Newt Gingrich fastholder, at han aldrig har bedrevet lobbyisme, men at han blot har argumenteret offentligt for synspunkter, han personligt bakkede op om. Når spørgsmålet er kontroversielt, skyldes det især, at store dele af det republikanske vælgerkorps betragter lobbyister som en indspist del af eliten i Washington – og Newt Gingrich lancerer netop sig selv som en kandidat, der vil rydde op og bringe frisk luft til hovedstaden.

Novo hyrede Newts rådgiver

Lobbyisme eller ej så har Novo Nordisk i en årrække haft et meget tæt forhold til Newt Gingrich.

Den danske medicinalgigant har gennem seks år betalt 200.000 dollar (ca. 1,1 mio. kroner) om året for medlemskab i Gingrichs firma, Center for Health Transformation (CHT). Dertil kommer, at Novo har betalt firmaet Gingrich Group for konkrete opgaver. Ifølge New York Times beskriver Novo selv i en årsrapport forholdet som »aktiviteter, der ofte beskrives som lobbyisme«.

Dokumenter fra CHT’s hjemmeside viser, at Newt Gingrich gentagne gange har optrådt som hovedtaler sammen med Novos amerikanske topfolk ved seminarer i USA. Helt konkret kastede Newt Gingrich sig i 2003 og frem ind i kampen for at sikre, at amerikanske diabetespatienter kunne få offentlig støtte til Novos produkter. Det skete blandt andet gennem direkte kontakt til medlemmer af Kongressen.

Udfordringen for Novo Nordisk var, at det offentlige sundhedssystem i USA ikke omfattede støtte til de redskaber, som sukkersygepatienter bruger til at indtage deres insulin med. Det blev de med en ny lov, der trådte i kraft i 2006. I samme periode udvidede Novo sine aktiviteter i USA, bl.a. gennem en omfattende udvidelse af firmaets insulinfabrik i North Carolina i 2005. I 2007 ansatte Novo Nordisk en kvinde ved navn Dana Hazen som direktør for firmaets nationale initiativ til bekæmpelse af sukkersyge. Hun havde tidligere arbejdet som politisk rådgiver for Newt Gingrich.

Novo: Han rådgav os

Hos Novo Nordisk siger en talsmand, Ken Ichausti, at Newt Gingrich og hans firma leverede mange former for information og rådgivning, bl.a. »direkte rådgivning om, hvordan vi bedst kunne oplyse lovgiverne i regeringen, Kongressen og delstaterne om alvoren ved diabetes og sikre diabetes en mere fremtrædende plads på den offentlige sundhedsdagsorden«. Ken Ichausti oplyser, at Novo Nordisk afbrød samarbejdet med Newt Gingrich, da han meldte sig som præsidentkandidat.

»Vi arbejder uden tilknytning til partierne med at oplyse alle politikere, og at samarbejde med en organisation, der tilhører en præsidentkandidat, ville være imod dette princip. Novo Nordisk donerer ikke penge til præsidentkandidat «, siger Ken Ichausti i en mail til Politiken.

Slutspurt i Florida

Sent i aftes amerikansk tid mødtes de republikanske kandidater til den sidste tvdebat inden primærvalget i Florida på tirsdag. Iagttagere forventede nye og voldsomme angreb fra Mitt Romneys side. Målingerne viser stort set dødt løb mellem ham og Newt Gingrich i solskinsstaten.

Et nyt nederlag til Mitt Romney vil for alvor sætte spørgsmålstegn ved hans mulighed for at vinde den republikanske nominering som præsidentkandidat. I så fald vil Mitt Romney stå tilbage med blot én sejr efter de første fire stater, selv om han har brugt markant flere penge end de tre øvrige kandidater, der er tilbage i ræset.

Under et vælgermøde i Florida forsøgte Mitt Romney at gøre klart, hvad vælgerne skal gøre op med sig selv:

»Hvis du virkelig tror, der er brug for at sende en mand tilbage til Washington, som allerede har været en del af kulturen der i de sidste 35 år, så er der andre kandidater end mig«, sagde Romney i Floridas største by, Jacksonville.

Og nu: til Månen!

Imens kom Newt Gingrich med et usædvanligt valgløfte: Han vil etablere en permanent beboet base på Månen. Forslaget vakte stor begejstring i Florida, der er hårdt ramt af nedskæringer i USA’s rumprogram.

»Ved udgangen af min anden periode vil vi have den første permanente base på Månen, og den vil være amerikansk«, sagde Gingrich og udløste stående bifald.

Novo Nordisk henter førsteplads i bæredygtighed 

Novo-optur nærmer sig muren 

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 47

I denne uge kom der en endelig afklaring angående Kåre Schultz’ fremtid i det israelske medicinalselskab Teva, og så annoncerede Novo Nordisk også en udvidelse af faciliteterne i Bagsværd for 5,4 mia. kr. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier