MedWatch

Topchef efter endnu en milliardaftale: Vi er unikke og uden konkurrenter

Nykode Therapeutics – tidligere Vaccibody – er ikke til salg, selvom flere af verdens største biotekselskaber sværmer om selskabets teknologi. Det fortæller Michael Engsig, topchef i Nykode, der trods milliarder af kroner på kontoen stadig er åben for store samarbejder.

Michael Engsig startede i norske Vaccibody som driftchef og står i dag som adm. direktør med en milliardaftale med Regeneron i hånden. | Foto: Vaccibody / PR

Nogle af de største biotek-aktører i verden sværmer om det norske selskab Nykode Therapeutics, som indtil i dag hed Vaccibody.

Navneskiftet kom samtidig med en spritny aftale med amerikanske Regeneron, der i sidste ende kan spytte helt op til omkring 6 mia. kr. i udviklingen og kommercialiseringen af vacciner til cancer og infektionssygdomme.

Samarbejdet er en udlicenseringsaftale i stil med det partnerskab, som Nykode indgik med et andet stort amerikansk biotekselskab, Genentech, sidste oktober, mens Nykode omvendt i sommers indgik en indlicenseringsaftale med Adaptive Biotechnologies, der ligeledes kommer fra USA.

Den store interesse fra den anden side af Atlanten skyldes ifølge den danske topchef hos Nykode, at det norske selskabs teknologiske vaccineplatform, der kan bruges til at manipulere immunsystemet, er den eneste på markedet.

"Vi har vist data især inden for aktiveringen af CD8-celler, der gør, at både Genentech og nu også Regeneron siger, at det er en vaccine-teknologi-platform, der er værd at satse på. Og det er det samme, Adaptive gør, når de vælger at samarbejde med os, så nu har vi altså tre store partnere, der satser på vores teknologi," fortæller Michael Engsig, der understreger, at Nykode ikke konkurrerer med andre selskaber inden for virksomhedens felt.

"Vores evne til at bringe alle antigener hen til de rigtige celler - APC'er - er unik. Det har ingen andre kunne trække igennem klinikken, og der er ingen tvivl om, at det netop har været afgørende for, at både Genentech og nu også Regeneron har fået blod på tanden og begge har sagt, at nu hopper vi med på den vogn" siger Nykodes adm. direktør.

Yderst velpolstret biotekselskab

Nykode havde forud for tirsdagens aftale 190 mio. dollar stående i banken, som nu får følgeskab af yderligere 50 mio. dollar fra Regeneron.

Nykode skal derfor ikke ud og finde rejse kapital lige foreløbigt, men direktøren afviser ikke, at der kan være andre lignende store samarbejdsaftaler forude.

"Det kan i princippet sagtens komme flere lignende aftaler, for vi har masser af uopdaget territorium i vores kikkert," siger danskeren og understreger, at virksomheden på grund af sin sunde økonomi ikke har travlt med at finde flere udlicenseringsaftaler.

"Men det er klart, at kommer der en partner, som enten kan accelerere fremdriften i et af vores projekter eller kan accelerere ekspansionen af vores pipeline, så er vi altid interesseret i at diskutere partnerskaber," siger Michael Engsig.

Ingen salgstanker

Topchefen afviser dog fuldstændigt, at Nykode som følge af den store internationale interesse skulle have fået bud på virksomheden eller selv overvejer et decideret salg af selskabet.

"Det er ikke en del af vores strategi at gøre os attraktive som et opkøbsmål, og det har vi heller ikke været interesserede i under forhandlingerne med Regeneron, og de har heller ikke efterspurgt det i processen," siger Engsig.

Han kom til Nykode, da det hed Vaccibody, tilbage i sommeren 2019, hvor det norske biotekselskab hentede ham til landet fra den danske kontraktforskningsvirksomhed Klifo. Her startede han som driftchef under den tidligere danske topchef Martin Bonde.

Nykodes aftale med Regeneron handler om tre programmer med ikke-personlige cancervacciner og to programmer med vacciner til både forebyggelse og behandling af infektionssygdomme. Den tidligere aftale med Genentech handler om personificerede kræftvacciner.

Regeneron satser 6 mia kr på norsk biotekselskab med danske forbindelser 

Vaccibody smeder covid-vaccineaftale med amerikansk biotekselskab  

Mere fra MedWatch

Eir Ventures har rejst over 900 mio. kr.

Life science-fonden Eir Ventures gik sidste år i luften med et håb om at rejse 100 mio. euro inden for et år. Lidt over et år senere har fonden rejst 122,3 mio. euro, svarende til 900 mio. kr.

WSA taber en halv milliard kr. i 2021

Det fusionerede høreselskab WS Audiology kommer ud af 2021 med endnu et stort underskud. Til gengæld steg omsætningen organisk med 22 pct., mens EBITDA steg med 40 pct. i forhold til året før.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier