Astrazeneca ser stadig mulighed for coronavaccine i år

Selvom Astrazeneca har måtte afbryde et fase 3-studie med en mulig coronavirusvaccine - i første omgang mildertidigt - så tror selskabet stadig på, at vaccinen kan vise sig effektiv.
Foto: BRIAN SNYDER/REUTERS / X90051
Foto: BRIAN SNYDER/REUTERS / X90051
AF RITZAU FINANS

Astrazenecas topchef, Pascal Soriot, siger torsdag, at medicinalselskabet inden udgangen af året formentlig vil vide, om dets eksperimentelle vaccine vil kunne beskytte mod covid-19.

Men vel og mærke hvis det svensk-britiske selskab får tilladelse til at genoptage sine forsøg, der i denne uge blev sat på pause, efter en forsøgsperson blev syg.

Astrazeneca afbrød sine fase 3 forsøg på grund af et "uforklarligt symptom" hos en forsøgsperson i Storbritannien, hed det tirsdag. Det er siden rapporteret, at det drejer sig om en sjælden rygmarvsbetændelse.

Soriot siger, at han endnu ikke ved med sikkerhed, om forsøgspersonen har fået en rygmarvsbetændelse. Men det bliver en uafhængig sikkerhedskomité, som skal se på det og afgøre, om forsøgene kan genoptages, forklarer han.

Soriot siger, det er meget almindeligt, at et forsøg med en ny vaccine bliver afbrudt midlertidigt undervejs.

Men til forskel fra andre vaccineforsøg, så følger hele verden med nu, påpeger han.

WHO har tidligere omtalt Astrazenecas vaccine som en af de mest lovende til at bekæmpe sygdommen covid-19.

EU har hos Astrazeneca købt sig ret til 300 millioner doser af den nye vaccine og med option på yderligere 100 millioner doser til de 27 medlemslande. Danmark har tilsagn doser til 2,4 millioner danskere i første omgang.

Soriot siger, at Astrzeneca vil bruge mellem 50.000 og 60.000 personer i sine fase 3-forsøg.

Den syge forsøgsperson, der midlertidigt har stoppet forsøget, har fået en rygmarvsbetændelse, der går under betegnelsen akut transversel myelitis, der i 20 til 40 procent af tilfældene skyldes en virusinfektion ifølge Den Store Danske.

Det kan give lammelser og manglende føling i benene og underkroppen. Rygmarvsprøver kan vise tegn på let betændelse. Men patienter kommer sig i løbet af nogle måneder.

Astrazeneca-boss bekræfter: Vaccinestudie standset efter formodet rygmarvsbetændelse Astrazeneca sætter fase 3-forsøg med coronavaccine på pause Ni frontløbere i udviklingen af coronavaccine med fælles løfte: Vi skyder ingen genveje 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også