MedWatch

Astrazeneca sætter fase 3-forsøg med coronavaccine på pause

Et fremskredent studie med en mulig coronavaccine fra Astrazeneca er sat på pause efter at en forsøgsperson har udviklet alvorlig sygdom. (Opdateret)

Foto: PAUL ELLIS/AFP / AFP

Astrazeneca har sat sit afgørende fase 3-studie med en coronavaccine på pause, efter at en forsøgsperson i Storbritannien er blevet alvorligt syg.

Det oplyser en talspersonen for Astrazeneca, der udvikler vaccinekandidaten AZD1222 i samarbejde med University of Oxford, til det amerikanske sundhedsmedie Stat.

Talspersonen kalder pauseringen for "en rutinemæssig handling, som skal ske, når der er et tilfælde af potentielt uafklaret sygdom i et af studierne, mens det bliver undersøgt, så vi sikrer studiernes integritet."

Det skal nu undersøges, om sygdommen er en bivirkning af vaccinekandidaten eller ej.

Astrazeneca har ikke bekræftet, hvilken sygdom den pågældende forsøgsperson har udviklet. New York Times rapporterer baseret på en anonym kilde, at der er tale om rygmarvsbetændelse (transversel myelitis), som i meget sjældne tilfælde kan opstå som følge af virusinfektioner, men som ofte kan kureres med steroider.

Det er Astrazeneca selv, der har besluttet at pausere studiet af "en overflod af påpasselighed," som en kilde udtrykker det til Stat.

Astrazeneca er en af de absolutte frontløbere i missionen om at udvikle en coronavaccine, sammen med selskaber som Moderna, samarbejdet mellem Pfizer og Biontech og kinesiske Cansino Biologics. Fase 3-forsøget med AZD1222 er det første, der bliver sat på pause, så vidt vides.

Meldingen fra medicinalfirmaet kommer dagen efter, at det indgik en aftale med regeringen i Australien om levering af millioner af doser coronavaccine. At forsøget nu er sat pause bekymrer ikke den australske regerings lægefaglige rådgivere.

"Med de oplysninger jeg har i øjeblikket, er det ikke noget, der bekymrer mig," siger Nick Coatsworth, der er vicesundhedsrådgiver for regeringen, til Sky News.

Han tilføjer, at pausen ikke er ensbetydende med, at vaccinen "er taget af bordet."

"På sin vis er det meget positivt, fordi det viser, at trods det opskruede tempo i udviklingen af en vaccine, så er sikkerhed en afgørende prioritet," siger Nick Coatsworth.

(Artiklen er opdateret kl. 09:52 med yderligere informationer.)

Ni frontløbere i udviklingen af coronavaccine med fælles løfte: Vi skyder ingen genveje

Trump lufter muligheden for en vaccine-"overraskelse"

Astrazeneca-vaccine sandsynligvis på vej til Storbritannien næste år

Håb i EU om markedsføringstilladelse til coronavaccine i november 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier