Forsøg med hydroxyklorokin mod covid-19 kan genoptages

Lægemiddelstyrelsen giver nu tilladelse til at starte fem danske kliniske forsøg med hydroxyklorokin til behandling af covid-19 op igen, efter at myndighederne satte en stopper for forsøgene, da et studie viste alvorlige bivirkninger. Det studie undersøges nu for mistænkelige forhold.
Nedlukkede kliniske studier med hydroxyklorokin genåbnes nu af Lægemiddelstyrelsen. | Foto: Athit Perawongmetha/REUTERS / X02943
Nedlukkede kliniske studier med hydroxyklorokin genåbnes nu af Lægemiddelstyrelsen. | Foto: Athit Perawongmetha/REUTERS / X02943

Fem danske kliniske forsøg med medicinen hydroxyklorokin til behandling af covid-19 kan genoptages. Det har Lægemiddelstyrelsen besluttet, efter styrelsen den 26. maj standsede forsøgene af forsigtighedshensyn på baggrund af studieresultater i en artikel i tidsskriftet the Lancet, der nu er trukket tilbage.

Lægemiddelstyrelsen understreger i en pressemeddelelse, at den stoppede forsøgene af hensyn til forsøgspersonernes sikkerhed, da en artikel i tidsskriftet The Lancet, som nu er blevet trukket tilbage, indikerede, at der kunne være alvorlige bivirkninger.

Men efter tilbagetrækningen af artiklen giver Lægemiddelstyrelsen nu igen grønt lys til at fortsætte forsøgene.

"Det er vigtigt, at vi får genereret solid viden fra kliniske forsøg om medicin mod covid-19. Derfor er det godt, at vi igen kan give grønt lys til at forsøgene kan genoptages, blandt andet fordi der er rejst alvorlig tvivl om oplysningerne i Lancet-studiet," siger Lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz, i pressemeddelelsen.

Styrelsen understreger, at flere observationelle studier af mindre omfang har indikeret sikkerhedsproblemer ved brug af hydroxyklorokin mod covid-19, og sagen om tilbagetrækningen af Lancet-artiklen ændrer derfor ikke på, at myndighederne fortsat vil have stort fokus på sikkerheden for forsøgspersoner i de kliniske forsøg med medicinen.

"Vi ved ikke endnu, om hydroxyklorokin virker mod covid-19. Vi ved heller ikke, om covid-19-patienter, som typisk er ældre og svage medborgere, tager skade af at bruge medicinen. Det er en sårbar patientgruppe, det handler om, så ligesom ved alle andre forsøg skal vi derfor selvfølgelig være omhyggelige for forsøgspersonernes og patienternes skyld, når vi fra Lægemiddelstyrelsens side godkender kliniske forsøg," siger Thomas Senderovitz.

Hydroxyklorokin er godkendt til brug mod autoimmune sygdomme eller malaria.

For nyligt var en dansk overlæge bag et af de danske forsøg medunderskriver på et åbent brev til blandt andet The Lancet, hvor 180 fagfolk klagede over det publicerede studie, som førte til de nedlukkede kliniske studier.

Forskere trækker studie af malariamedicin mod coronavirus tilbage

Omtalt coronastudie med malariamedicin skal granskes

Lægemiddelstyrelsen stopper forsøg med covid-19-behandling

WHO sætter forsøg med omstridt malariamiddel på pause 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også