WHO sætter forsøg med omstridt malariamiddel på pause

Effekten af malariamidlet hydroxyklorokin til coronapatienter er usikker, så nu sætter WHO forsøg på pause. Også i Danmark, sætter man studier med midlet i bero.
Verdenssundhedsorganisationen, under ledelse af Tedros Adhanom Ghebreyesus, stopper forsøg med hydroxyklorokin efter nye studier har sået tvivl om midlets effekt på covid-19. | Foto: CHRISTOPHER BLACK/AFP / World Health Organization
Verdenssundhedsorganisationen, under ledelse af Tedros Adhanom Ghebreyesus, stopper forsøg med hydroxyklorokin efter nye studier har sået tvivl om midlets effekt på covid-19. | Foto: CHRISTOPHER BLACK/AFP / World Health Organization
AF RITZAU

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har suspenderet alle forsøg med malariamidlet hydroxyklorokin med coronapatienter, da der er sået tvivl om effekten.

Forsøgene er suspenderet, indtil man har fået overblik over, om det er farligt at tage midlet som coronapatient.

Det oplyser Verdenssundhedsorganisationen WHO på et pressemøde mandag i Geneve ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Indtil videre har 3500 patienter fordelt på 17 lande været med i forsøg i WHO-regi.

Et nyligt studie i lægetidsskriftet The Lancet har vist, at midlet rent faktisk kan øge risikoen for at dø og for at få alvorlige hjerteproblemer.

Hydroxyklorokin er tidligere blevet fremhævet af USA's præsident, Donald Trump.

Han har fortalt, at han har taget det forebyggende. I sidste uge sagde Trump dog, at han ville stoppe med at tage midlet.

WHO har tidligere advaret mod at bruge midlet i behandlingen af coronapatienter, medmindre det er som led i forsøg. Brasilien godkendte i sidste uge, at coronapatienter tager midlet.

Studie stopper i Danmark

I Danmark er et igangværende forsøg med midlet på Hvidovre Hospital sat i bero, oplyser professor Thomas Benfield, der står i spidsen for forsøget, til DR.

Dilemmaet er, at man måske aldrig finder ud af, om midlet virker, hvis man stopper forsøget.

"Faren er, at man bremser noget, der kunne have vist sig at have en virkning, men man skal selvfølgelig aldrig fortsætte, hvis der dokumenteres for mange bivirkninger," siger Thomas Benfield.

Der er endnu ikke en godkendt behandling mod coronavirus, men midlet Remdesivir, der oprindeligt blev udviklet til hepatitis, har vist gode resultater i forsøg med coronapatienter, der har haft kortere indlæggelser og lavere dødelighed.

I Danmark har Lægemiddelstyrelsen givet tilladelse til, at hospitaler kan ansøge om brug af Remdesivir. Det har mindst ti danske hospitaler gjort.

Studie: Klorokin øger coronapatienters risiko for at dø 

Donald Trump afslutter behandling med kontroversiel malariamedicin 

Dansk forsøg mod corona fortsætter trods negative studier 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også