MedWatch

Diabetesmedicin undersøges i EU efter fund af kræftfremkaldende stof

Spor af det kræftfremkaldende stof nitrosamin er fundet i et mindre antal partier af diabetesmedicinen metformin uden for EU. De europæiske lægemiddelmyndighederne har derfor iværksat et samarbejde med lægemiddelvirksomheder om at teste den europæiske medicin for stoffet.

Der er fundet et kræftfremkaldende giftstof i diabetesmedicin uden for EU, og nu undersøges medicinen inden for unionens grænser. Foto: Thomas Borberg

Lægemiddelmyndighederne i EU undersøger af en mulig forurening i diabetesmedicin med det aktive stof metformin på det europæiske marked. Det sker efter fund af små spor af nitrosamin (NDMA) i et mindre antal partier af metformin uden for EU.

Det skriver Lægemiddelstyrelsen i en pressemeddelelse.

Mængderne af nitrosamin, der er fundet i metformin uden for EU, er meget lave og ligger inden for eller under det niveau, som man kan blive eksponeret for fx gennem madvarer og drikkevand.

Det europæiske lægemiddelagentur EMA og de enkelte lægemiddelmyndigheder i EU - herunder den danske lægemiddelstyrelse - samarbejder i et globalt netværk og med en række relevante virksomheder om at få testet medicinen.

Metformin er blandt andet den aktive stof i en række generiske produkter og indgår desuden i kombination med andre stoffer i lægemidler som MSDs Janumet, Xigduo fra Astrazeneca og Mitforgen fra Mylan.

Metformin bliver typisk brugt som en første-behandling alene eller i kombination med anden medicin mod type 2-diabetes, og det virker ved at reducere glukose-produktionen i kroppen.

Lægemiddelstyrelsen opfordrer patienter til fortsat at tage metformin som vanligt, da risikoen ved at stoppe behandlingen er langt mere risikofyldt end risikoen ved de meget lave niveauer af nitrosaminer i medicinen.

Sidste år blev nitrosaminer fundet i forskellige typer blodtryksmedicin kendt som sartan-midler. På den baggrund igangsatte EMA og lægemiddelmyndighederne en undersøgelse af sagen og iværksatte en lang række initiativer for at undgå nitrosaminer i medicin.

FDA og EMA tester diabetesmidler for kræftfremkaldende stoffer

GSK tilbagekalder mavesyremedicin efter fund af kræftfremkaldende stoffer

EMA vil forurening i lægemidler til livs: Sætter vejledning i gang

Tusindvis af retssager på vej i skandale om forurenet blodtryksmedicin

Nyt kræftfremkaldende giftstof fundet i blodtryksmedicin

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier