MedWatch

Nyt kræftfremkaldende giftstof fundet i blodtryksmedicin

Der er nu fundet et tredje kræftfremkaldende giftstof i blodtryksænkende medicin, som indiske Hetero Labs har produceret, og som tilføjer endnu et kapitel til en international skandale om flere giftige urenheder i sartan-midler.

Det kan efterhånden være svært at spise blodtrykssænkende medicin med god samvittighed, efter flere og flere kræftfremkaldende giftstoffer bliver fundet i produkterne. | Foto: /Ritzau Scanpix/Thomas Borberg

Den omfattende internationale sag om giftige urenheder i blodtryksmedicin fortsætter. Camber Pharmaceuticals tilbagekalder nu 87 forsendelser af Losartan-tabletter, som virksomheden har distribueret, og som er produceret i Indien af Hetero Labs, efter at giftstoffet NMBA er fundet i pillerne.

Det oplyser de amerikanske lægemiddelmyndigheder, FDA.

Netop indiske Hetero Labs har været omdrejningspunkt i en international skandalesag om valsartan og den bredere klasse af blodtrykssænkende stoffer kendt som sartaner, der udrullede sig i både EU og USA henover 2018. Det fik adskillige medicinalfirmaer verden over til at trække medicin indeholdende valsartan tilbage; herunder Teva, Torrent Pharmaceutical, Mylan og Aurobindo.

NMBA er det tredje kræftfremkaldende giftstof, som er blevet fundet i produktionen af sartaner på indiske og kinesiske fabrikker.

"Enhver urenhed i medicinske produkter er uacceptabelt. Gennem de seneste måneder har FDA gennemført en kæmpe undersøgelse og har samarbejdet med medicinalfirmaer om at tage os af tilstedeværelsen af urenhederne i disse produkter," siger FDA’s formand Scott Gottlieb i en pressemeddelelse.

Mangel på rene lægemidler

Valsartan er for længst løbet af patent og bliver derfor produceret af en række generikaselskaber. Både de amerikanske og europæiske lægemiddelmyndigheder samt en række nationale myndigheder i EU har tilbagekaldt forsendelser af blodtryksmedicin, som indeholdt sartaner fra de problematiske kinesiske og indiske fabrikker. Det har medført, at forsyningssikkerheden har været udfordret, da udbuddet af valsartan er svundet gevaldigt ind.

Det har fået en række medicinalfirmaer, der ikke er påvirket af forureningsskandalen, til at mangedoble prisen på deres tilbageværende, rene valsartan.

Scott Gottlieb og FDA har derfor kigget på, om man skal sænke grænseniveauerne for, hvor meget forurening der må være i blodtryksmedicinen. FDA anbefaler, at patienter fortsat tager deres blodtryksmedicin, selvom det tilhører klassen af tilbagetrukne produkter, da risikoen ved ikke at atge medicinen er højere end risikoen for at udvikle kræft.

I Danmark har sagen blandt andet betydet, at parallelimportøren Orifarm måtte tilbagekalde valsartan.

Overblik: Sagen om forurenet blodtryksmedicin vokser i omfang 

Pfizer nu også ramt af skandale: Tilbagekalder 763.000 tabletter med forurenet blodtryksmedicin

Efter storstilet aktion mod forurenet blodtryksmedicin: Nu mangler amerikanerne medicinen  

Mere forurenet blodtryksmedicin tilbagekaldes i USA 

Teva tilbagekalder blodtryksmedicin på grund af urenheder

EU bremser blodtryksmedicin fra Mylan på grund af urenheder

EMA finder forurening i nyt blodtryksmiddel fra milliardkoncern 

FDA forbyder kinesisk firma bag forurenet blodtryksmedicin 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier