MedWatch

Opioid-producenter tilbyder 10 milliarder dollar i bod

Tre distributører af smertestillende opiod-medicin i USA har tilbudt at betale 10 mia. dollar i forbindelse med et forlig, som skal afslutte en række retssager mod selskaberne.

Foto: /ritzau/scanpix/Patrick Sison

Tre af de største distributører af smertestillende opioid-medicin i USA har i forhandlinger med de amerikanske myndigheder, statsanklagerne for en lang række delstater, tilbudt at betale 10 mia. dollars i forbindelse med et forlig, som skal afslutte en række retssager mod selskaberne.

Det skriver Bloomberg News med henvisning til tre kilder med kendskab til sagen.

De tre koncerner, Mckesson, Cardinal Health og Amerisourcebergen tegner sig for størsteparten af leverancerne af den receptpligtige smertestillende medicin, som ifølge myndighederne har skabt en livsfarlig sundhedskrise i USA med en lang række dødsfald og endnu flere amerikanere i afhængighed.

Tilbuddet, der efter sigende er det første, hvor de tre selskaber har sat et tal på, er dog tilsyneladende ikke nok. Ser det ud til. For gruppen af statsanklagere, som sidder på den anden side af forhandlingsbordet, har svaret igen med et krav om 45 mia. dollar for at slutte sagen, skriver Bloomberg News.

I alt 35 delstater er med i sagen mod opiod-distributørerne. Staterne kræver erstatning til at dække de stigende omkostninger til sundhedskrisen, som de smertestillende midler har medført.

Skulle det lykkes at indgå et forlig mellem selskaberne og de 35 delstater, er der endnu ikke sat et endeligt punktum i sagen. For næsten 2000 tilsvarende retssager mod koncernerne er undervejs, da et utalt af byer og amter også kræver erstatning. Analytikerne har da også anslået, at et samlet forlig, der kan dække alle krav, vil løbe op i alt fra 30 til 100 mia. dollar.

De mange sagsøgere beskylder de tre selskaber, og medicinalproducenterne Purdue Pharma og Johnson & Johnson, for at have underspillet sundhedsrisikoen ved de smertestillende midler, samtidig med at de førte meget aggressive reklamekampagner for medicinen.

Selskaberne er også anklaget for at oversvømme markedet med piller. Et eksempel er den lille by Kermit i Vest Virginia. Her bor 400 mennesker, men Mckesson sendte ikke desto mindre nær 5 mio. doser smertestillende medicin til det lokale apotek - eller cirka 12.500 piller til hvert levende menneske i byen - unge som gamle.

Myndigheder og øget mediedækning sænker antallet af opioid-brugere med 23 pct

Medicinalfirma falder efter anklage om vildledende markedsføring 

Mere fra MedWatch

Læs alt om Demants regnskab og nedjustering

Demant har haft et svagt andet kvartal med modvind på markederne i blandt andet USA. Lav forbrugertillid og skyhøj inflation gør sit indhug i finanserne hos Demant, der i forbindelse med kvartalsregnskabet måtte nedjustere forventningerne til hele året. Læs alt om selskabets kvartalsregnskab her.

HR-direktør beskyldt for sexchikane hos Copenhagen Medical

En række yngre kvinder har sagt op hos Copenhagen Medical efter grænseoverskridende oplevelser med HR-direktøren i diagnostikselskabet, som nu bliver beskyldt for uønsket at massere deres ben, skrive upassende sms’er til dem om natten og banke på deres hotelvinduer.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier