Mercks ebolavaccine beskytter næsten 100 pct

Nye data fra WHO viser hidtil udset gode data fra amerikanske Mercks vaccine mod Ebola, som herhjemme er et stort interesseområde for biotekselskabet Bavarian Nordic.
Nye data fra Verdenssundhedsorganisationen WHO viser, at Mercks ebolavaccine beskytter med 97,5 procents sikkerhed. | Foto: Sunday Alamba/AP/POLFOTO
Nye data fra Verdenssundhedsorganisationen WHO viser, at Mercks ebolavaccine beskytter med 97,5 procents sikkerhed. | Foto: Sunday Alamba/AP/POLFOTO

En endnu ikke godkendt vaccine mod sygdommen ebola fra det amerikanske medicinalselskab Merck, kendt som MSD udenfor USA, beskytter med næsten 100 procents sikkerhed udsatte grupper i den Demokratiske republik Congo mod at pådrage sig den dødelige virus.

Det viser nye data, som Verdenssundhedsorganisationen WHO netop har offentliggjort i forbindelse med det igangværende ebolaudbrud i DR Congo, der navnlig i forsommeren sidste år kostede mange menneskeliv.

I et forsøg på at dæmme op for et nyt og potentielt meget værre ebolaudbrud sendte landets myndigheder allerede i maj sidste år bud efter Mercks endnu eksperimentelle vaccine mod sygdommen.

Siden er flere end 95.000 mennesker blev vaccineret, og af dem har kun 71 udviklet ebola, svarende til, at Mercks vaccine beskytter med 97,5 procent sikkerhed mod den dødelige virussygdom.

Janssen og Bavarian Nordic bejler til opgaven

Også Janssen og Bavarian har tidligere været i dialog med WHO omkring brugen af deres vaccine til bekæmpelsen af ebolaudbruddet, men indtil nu er kun Mercks vaccine blevet valgt ud til kriseberedskabet i den centralafrikanske republik.

Både Mercks og Bavarians ebolavacciner er for øjeblikket i fase 3 - for Mercks vedkommende foregår studiet i Ginea, og Merck har i samme forbindelse indgået en aftale med den internationale vaccinealliance Gav, som skal sikre et beredskabslager på 300.000 doser af vaccinen.

De nye data er de første af slagsen, der fortæller noget om, hvordan vaccinen, der indtil videre bærer navnet V920, virker mod ebolaudbruddet i Congo og bliver af forskere kaldt for både ”opsigtsvækkende” og ”afgørende”.

Data blev offentliggjort kort tid efter, at WHO, rådgivet af et panel af eksterne eksperter, konkluderede, at udbruddet, trods stadig stigende grad af alvorlighed, endnu ikke udgør en ”global sundhedstrussel”.

Siden lørdag har der været 1.240 tilfælde og 792 dødsfald forårsaget af ebola, og udbruddet, der første gang brød løs i august forrige år, er dermed det næststørste nogensinde. Siden 1970’erne har der været ni yderligere ebolaudbrud i Congo.

Af de 71, der trods vaccinen fik ebola, udviklede 56 af dem symptomer færre end 10 dage efter at være blevet vaccineret, hvilket tolkes som tegn på, at vaccinen i de tilfælde ikke havde haft tid nok til at sætte sin virkning ind. Det tager således cirka 10 dage for kroppen at udvikle sit immunrespons efter vaccineringen.

Mercks vaccine er indtil videre brugt til at vaccinere nødhjælpsarbejdere og de næsten 1000 personer, som har været i kontakt med de smittede personer, før de blev sat i karantæne.

Svært at estimere potentiale

Ligesom Janssen og Bavarians vaccine er Mercks som nævnt endnu ikke godkendt bliver derfor givet som en eksperimentel indsats.

For både analytikere og investorer har det indtil nu været vanskeligt at vurdere potentialet i en vaccine mod ebola.

For selvom sygdommen har en meget høj dødelighed, så er udbruddene som regel af en mindre skala og holder sig til de vest- og centralafrikanske lande, der ikke har den store kapital til et omfattende immuniseringsprogram.

DR Congos regering kigger også på muligheden for at bruge et lægemiddel udviklet af Mapp Biopharmaceuticals kaldet ZMapp.

Virussygdommen blev første gang konstateret i 1976, hvorefter der var sporadiske udbrud i Afrika frem til 2013-2016, hvor sygdommen udviklede sig hastigt i Vestafrika og resulterede i mere end 11.300 dødsfald.

Merck forventer at søge FDA om godkendelse til markedsførding af ebola-vaccinien i løbet af indeværende år.

Merck ruller ansøgning i gang for ebolavaccine

Congo vælger igen Mercks vaccine til at tackle ebola-udbrud

Merck har positive resultater med sin ebola-vaccine 

WHO lukker vaccinationsring om ebolaudbrud

Behovet for større lager af ebolavacciner vokser

Janssen holder kortene tæt til kroppen om ebola-samarbejde med Bavarian 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også