MedWatch

Behovet for større lager af ebolavacciner vokser

Den fortsatte spredning af DR Congos ebolaudbrud øger bekymringen for, om det nuværende vaccine-nødlager er tilstrækkeligt stort til at tackle fremtidige udbrud. Det kan åbne døren for J&J – og dermed Bavarian Nordics – ebolavaccine på sigt.

Foto: Ritzau Scanpix/AFP/John Wessels

For øjeblikket skal der ligge 300.000 vaccine klar på lager i tilfælde af nye ebolaudbrud, men sundhedsmyndighederne begynder nu at være i tvivl om det er tilstrækkeligt til at kontrollere fremtidige udbrud.

Det skriver Reuters.

Tidligere udbrud af sygdommen har som regel været koncentreret i landlige områder, men det igangværende udbrud i DR Congo, hvor mere end 270 mennesker er døde indtil videre, er et eksempel på, at bekæmpelsen af sygdommen bliver sværere, når den spreder sig til de urbane områder. Og det bør medføre et skift i formen på beredskabet, mener Peter Salama, som er leder for nødresponsen hos WHO – verdenssundhedsorganisationen.

”Det der bekymrer mig er det midt- til langvarige lager. De 300.000 doser var baseret på tidligere ebolaudbrud, hvor du aldrig rigtig fik et stort antal tilfælde, fordi det skete i isolerede, landlige områder. Men nu ser vi i stigende grad ebola i byer og storbyer,” siger han.

For øjeblikket er det kun Mercks ebolavaccine rVSV-ZEBOV, som er med i nødresponsen, og både WHO og den internationale vaccinealliance GAVI, er i færd med at diskutere hvor stort et lager, der vil være behov for til at tackle fremtidige udbrud. Men i fremtiden, når Johnson & Johnsons vaccine, som bliver udviklet sammen med danske Bavarian Nordic, er længere i udviklingen, kan den også stå til at blive inkluderet, siger flere myndighedspersoner.

Janssen holder kortene tæt til kroppen om ebola-samarbejde med Bavarian

Congo godkender klinisk forsøg med ebola-behandlinger

Johnson & Johnson åbner ny vaccinefabrik til ebola og HIV 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier