Congo vælger igen Mercks vaccine til at tackle ebola-udbrud

Myndighederne i Congo satser på at kunne begynde distributering af amerikanske Mercks ebola-vaccine i næste uge i forsøget på at tackle endnu et udbrud af den frygtede sygdom.
Foto: Ritzau Scanpix/Junior Kannah
Foto: Ritzau Scanpix/Junior Kannah

I et forsøg på at dæmme op for et nyt og potentielt meget værre ebolaudbrud end det man så i forsommeren, har myndighederne i den Demokratiske Republik (DR) Congo sendt bud efter amerikanske Mercks vaccine mod sygdommen for at komme i gang med immuniseringen så hurtigt som muligt.

Ifølge Reuters håber myndighederne at kunne indlede vaccinationerne allerede i næste uge.

For øjeblikket er der 3000 doser på lager af vaccinen i DR Congos hovedstad Kinshasa, men de skal sendes over i den fuldstændig modsatte ende af landet, til byen Mangina tæt på Congos grænse mod Uganda. Yderligere 300.000 doser kan ifølge Verdensundhedsorganisationen (WHO) sendes til landet.

Også Janssen og Bavarian har tidligere været i dialog med WHO omkring brugen af deres vaccine til bekæmpelsen, men har indtil videre ikke været benyttet.

Vaccinationsindsatsen bliver af WHO kreditteret som en årsagerne til, at man formåede at holde dødstallet for forsommerens udbrud på 33 personer. Men i dette nye udbrud er logistikken væsentligt anderledes.

Mangina ligger nemlig tæt på byen Beni, som har været scene for en række blodige sammenstød mellem regeringstropper og oprørsstyrker i området. Mere end 1000 civile er siden blevet dræbt som følge af den fortsat aktive konflikt i området, og mere end 1 mio. er internt fordrevne. Det skaber en meget usikker situation for smittebekæmpelsen.

Fredag er det også kommet frem at udbruddet har spredt sig til en naboprovins, hvor man har opdaget et enkelt tilfælde, og ifølge WHO ser det allerede nu ud til, at krisezonen breder sig ud over adskillige kilometer. På grund af at udbruddet er startet kun 100 kilometer fra grænsen til Uganda er de ugandiske myndigheder også begyndt at screene for sygdommen hos dem, som søger at krydse grænsen.

Ebola rammer DR Congo for anden gang i år 

Bavarian bekræfter Janssen-dialog med WHO om ebolavacciner

WHO lukker vaccinationsring om ebolaudbrud 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også