Amerikanske biohackere har fået nok af høje priser og laver deres egen insulin

En gruppe amerikanske biohackere er gået sammen for at fremstille deres egne insulinpræparater. Det skal give hospitaler og apoteker mulighed for selv at fremstille det livsvigtige diabeteslægemiddel som et alternativ til de produkter, der sælges af blandt andre Novo Nordisk.
Foto: colourbox
Foto: colourbox

Kritikken af priserne på insulin i USA bliver ved med at tage til, og der dukker på ugentlig basis nye historier op om diabetikere, der har så svært ved at få råd til det livsvigtige lægemiddel, at de er nødt til at rationere eller tage til andre lande efter det.

Men i byen Oakland i Californien har en lille gruppe såkaldte biohackere taget sagen i deres egne hænder.

Det skriver CNBC.

Igennem projektet Open Insulin Project arbejder de på "nyere, simplere og billigere måder at lave insulin på", så man med tiden kan tilbyde folk et langt billigere alternativ til de produkter, som sælges af Novo Nordisk, Sanofi og Eli Lilly som henholdsvis de langtidsvirkende baslinsuliner, der tages én gang dagligt, og hurtigvirkende måltidsinsuliner, som diabetikere skal tage omkring måltider.

Konkurrencen skal øges

På omtrent et årti er priserne på måltidsinsulinerne Humalog fra Eli Lilly og Novolog fra Novo Nordisk f. eks. blevet mere end tredoblet i USA, og en del af forklaring er, at der simpelthen ikke er nogen reelle konkurrenter til de store producenter.

"Vi mener, at hvis der er 100 producenter i stedet for tre, så vil det være meget lettere at nå ud til flere mennesker, der har behov for det, og prisen vil være meget lavere," siger Anthony Di Franco til CNBC.

Han er medstifter af Open Insulin Project og har selv haft type 1-diabetes, siden han var i starten af 20erne.

Medicinalselskaberne har ved flere lejligheder understreget, at den pris, der kigges på, er den officielle listepris. Den adskiller sig fra den endelige nettopris, selskaberne får, når diverse rabatter er trukket fra.

Men der findes en stor gruppe af uforsikrede amerikanere, der selv skal betale gildet, og patienter med så stor egenbetaling gennem deres sundhedsforsikringer, at de også blive hårdt ramt af de høje listepriser.

De tre store producenter har dog også oprettet forskellige støtteordninger og rabatprogrammer, som kan hjælpe amerikanske diabetikere med at få råd til deres medicin.

Skal kunne laves selv

Insulin er blevet brugt til at behandle diabetes siden 1920erne. I starten brugte man insulin fra dyr, og først omkring et halvt århundrede senere fandt forskere frem til at metode til at fremstille human insulin i et laboratorium. Siden er der blevet lavet flere forbedringer af lægemidlet, som altså nu kan fremstilles til at være længere- eller hurtigerevirkende.

Men selvom de ældre insulinklasser for længst har mistet patentbeskyttelse, så findes der stadig ikke kopiversioner af dem.

Ifølge Eli Lilly er forklaringen på den manglende konkurrence, at fremstillingsprocessen er vanskelig og kræver både stor ekspertise og store investeringer. Men den køber Anthony Di Franco ikke helt.

"Insulin er slet ikke så svært at fremstille. Vi udvikler en teknik, der er baseret på en ret standard metode til at producere og purificere proteiner," siger han til CNBC.

Han mener, at Open Insulin Project kan lave sin insulin til nogenlunde samme omkostninger som de andre producenter. Gruppen er i øjeblikket ved at være færdig med at udvikle en basalinsulin, som man er ved at undersøge i studier, og senere håber man også at udvikle en måltidsinsulin.

Lykkes det at få færdigudviklet og godkendt produkterne, er forventningen, at amerikanske hospitaler og apoteker skal kunne lave insulinen selv istedet for at være afhængige af de store producenter.

21.000 har delt Bernie Sanders' lussing til Novo: "Grådigheden slår amerikanere ihjel" 

Rapport: Insulinomkostninger i USA blev fordoblet på fire år 

Staten øjner milliongevinst ved at skifte Tresiba og Lantus ud med billigere midler 

Amerikanere rationerer insulin på grund af prisen 

Novo skruer igen op for lobbyarbejdet: Bruger 26 pct. mere end året før 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også