MedWatch

FDA kommer med retningslinjer for udvikling af medicin mod NASH

En lang række selskaber, herunder danske Novo Nordisk, er ved at udvikle lægemidler mod den mere og mere udbredte fedtleversygdom NASH, og nu har amerikanske FDA opstillet retningslinjer for, hvordan den udvikling bør foregå.

Foto: /ritzau/AP/Andrew Harnik

Det amerikanske lægemiddelagentur, FDA, gav tirsdag et vink med en vognstang til håbefulde selskaber, som udvikler lægemidler mod sygdommen ikke-alkoholisk steatohepatitis, eller blot NASH.

Agenturet har således offentliggjort foreløbige retningslinjer for, hvordan udviklingen af medicin mod den stadigt mere udbredte fedtlevertilstand bør foregå.

Det skriver Fiercebiotech.

Det findes på nuværende tidspunkt ikke nogen behandlingsmuligheder for patienter med sygdommen, der er på fremmarch blandt andet på grund af den bredere fedme- og diabetesepidemi i særligt den vestlige verden.

NASH er en fremskreden form for ikke-alkoholisk fedtlever, hvor der opstår fedtophobning og inflammation i leveren, som medfører skader, der kan udvikle sig til leverfibrose - dannelse af arvæv på leveren - og siden levercirrose, som i sidste instans føre til leversvigt.

Det amerikanske lægemiddelagenturs retningslinjer gælder udelukkende for lægemidler mod ikke-cirrotisk NASH med leverfibrose.

Fase 2-studier skal vare mindst et år

Ifølge mediet er FDA åben over for at fremskynde godkendelse af eksperimentelle behandlinger i den indikation på baggrund af data fra kliniske fase 3-studier, som viser, at lægemidlerne kan levere såkaldt "NASH resolution", mens leverfibrose ikke forværres.

NASH resolution vil sige, at vævsprøver viser, at der er ingen eller minimal inflammation, samt at der ikke er såkaldt ballooning af levercellerne - en tilstand hvor cellerne dør og svulmer op.

Leverfibrose inddeles i stadier alt efter, hvor omfattende den er, og alternativt vil agenturet også fremskynde godkendelser, hvis lægemidler viser, at de kan forbedre fibrosen med et enkelt stadie og forhindre forværring af fedtophobning i leveren (steatohepatitis).

Ifølge Fiercebiotech kan retningslinjerne for fase 2-studier dog have større implikationer for igangværende studier, da FDA vil have, at disse studier varer mindst 12-18 måneder og giver nok information om behandlingsresponsen til udvælgelse af den rette dosis til fase 3-studier.

"De sidste to pointer er vigtige, da der er adskillige selskaber, som forfølger fase 2b-studier, som varer kortere tid end 12 måneder. Og der er stadig usikkerhed om, hvilken dosis nogle selskaber vil bruge i fase 3," skriver Jefferies-analytiker Michael Yee ifølge mediet i en note til investorer.

Novo holder sig inden for linjerne

Der er allerede en række selskaber i fase 3 med eksperimentelle lægemidler mod NASH, nemlig medicinalselskaberne Gilead Sciences og Alergan samt biotekselskaberne Genfit og Intercept.

Samtidig er der en række forfølgere i fase 2. Her foretager Bristol-Myers Squibb for eksempel to fase 2b-studier med kandidaten BMS-986036, hvor man vil analyse det primære effektmål efter henholdsvis 24 og 48 uger.

Herudover er Novo Nordisk ved at undersøge sin GLP-1-analog semaglutid mod sygdommen i fase 2. Her undersøger man semaglutid i tre forskellige doser i et 72 uger langt studie med 288 patienter.

Det primære effektmål er NASH resolution uden forværring af fibrose efter 72 uger, og sekundært kigger man blandt andet på, hvor mange patienter der opnår forbedring i fibrose på et stadie uden forværring af NASH, også efter 72 uger.

Det studie ser altså umiddelbart ud til at være fint i tråd med FDA's foreslåede retningslinjer.

Ifølge Fiercebiotech sker offentliggørelsen af dokumentet fra FDA to uger efter, at Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, har fremlagt sine overvejelse om den kliniske udvikling af NASH-lægemidler.

I Europa har interessenter mulighed for at give deres besyv med helt frem til udgangen af august 2019, mens FDA kun vil lytte til kommentarer de næste 60 dage.

Tidligere Novo Nordisk-forsker vil opbygge pipeline af fedtlevermidler billigt og hurtigt 

Novartis og Pfizer slår sig sammen om fedtlever  

Roche-selskab overtager ungt fedtleverfirma 

Fransk fedtleverselskab vil noteres i USA og gennemføre rettet emission 

Mere fra MedWatch

Headhunter: Afgående Leo-boss var et flop

Det var et fejlskud at ansætte Catherine Mazzacco som adm. direktør for Leo Pharma, vurderer headhunter, der ser afgangen som et naturligt skridt forud for børsnoteringen af Leo Pharma. Til at styre den proces i mål vil bestyrelsen efter alt at dømme skulle til udlandet for at finde den rette profil, lyder det videre.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier