Nyt netværk skal gøre Odense til Danmarks knudepunkt for medicinsk cannabis

Odense har tiltrukket to af verdens største cannabisproducenter og har nu også oprettet et netværk af interessenter, som skal sikre, at kommunen bliver et hotspot for medicinsk cannabis. Borgmester Peter Rahbæk håber, at man med tiden kan skabe en ny stærk klynge, som den man har inden for robotteknologi.
Borgmester Peter Rahbæk (A) vil gøre Odense Kommune til et hotspot for medicinsk cannabis. | Foto: /Ritzau Scanpix/Malene Anthony Nielsen/
Borgmester Peter Rahbæk (A) vil gøre Odense Kommune til et hotspot for medicinsk cannabis. | Foto: /Ritzau Scanpix/Malene Anthony Nielsen/

Odense Kommune har store ambitioner om at blive det absolutte knudepunkt for produktion af medicinsk cannabis i Danmark. Og et nyt netværk, som sammenbringer et væld af interessenter på området, skal sikre, at man når i mål med den ambition.

"Vi har alle komponenterne til, at det her kan blive en rigtig stærk klynge," siger Peter Rahbæk (S), borgmester for Odense Kommune, til MedWatch.

Torsdag mødtes netværket for anden gang i forbindelse med konferencen Week of Health and Innovation (WHINN) i Odense efter et indledende netværksmøde før sommerferien, hvor man ifølge Peter Rahbæk gav hinanden "håndslag på, at vi vil det her."

Netværket har helt konkret som mål at etablere medicinsk cannabis-industrien i Odense og omegn og sætte fart på væksten af medicinsk cannabis.

Blandt medlemmerne finder man blandt andet Syddansk Universitet, Odense Universitetshospital og en række cannabisproducenter fra ind- og udland, herunder danske Canna Therapeutics og to af verdens største producenter fra Canada.

"Vi kan se en masse synergier, som hvis det bliver bragt sammen rigtigt, kan skabe noget vækst i virksomhederne," siger Lone Krogsbøll, som er investeringsansvarlig på sundhedsområdet for Invest in Odense, der hører under borgmesterkontoret og også er med i det nye netværk.

"Formålet er at tiltrække flere virksomheder, der producerer medicinsk cannabis. Vi skal sikre opkvalificering af arbejdsstyrken, så selskaberne får de kompetencer, de skal bruge. Vi skal sikre mulighederne for at skalere og accelerere de virksomheder, som er i byen. Og vi skal sikre, at al forskning bliver taget i en retning, så det giver mening for selskaberne, og de bliver involveret," tilføjer hun om missionen.

Udenlandske giganter satser på Odense

Den 1. januar 2018 trådte en forsøgsordning i kraft, som åbner op for produktion og salg af cannabis til medicinsk brug i Danmark.

Forsøgsordningen giver mulighed for produktion af medicinsk cannabis i meget større mængder, end man ser i andre lande i Europa, hvor det er blevet lovliggjort, og det har allerede fået en række lokale og internationale producenter på banen.

Verdens næststørste cannabisproducent, Aurora Cannabis, har sammen med det odenseanske gartneri Alfred Pedersen & Søn startet en joint venture kaldet Aurora Nordic Cannabis.  Her åbnede man for nylig de første 10.000 kvm af sine produktionssfaciliteter i Odense, som skal op på hele 90.000 kvm med tiden.

Samtidig har canadiske Canopy Growth oprettet det danske datterselskab Spectrum Cannabis Denmark i Odense, som også er ved at opbygge produktions- og dyrkningsfaciliteter på 40.000 kvm i byen.

"At de har valgt Odense i første omgang i forbindelse med den danske forsøgsordning gør jo, at vi blev nødt til at se på, om der var mere vi kunne gøre for at tiltrække virksomheder og viden," siger Lone Krogsbøll.

Hun tilføjer, at de udenlandske storproducenter var meget lydhøre over for initiativet og villige til at samarbejde til trods for, at de i det store billede er direkte konkurrenter.

"Hvis du ser på de internationale medicinalvirksomheder i København for eksempel, så ved de jo også godt, at de når længere, hvis de arbejder sammen. Og det var også det budskab, vi fik fra både Aurora Nordic og Spectrum Cannabis," understreger hun.

Offensive forskere og effektive gartnerier

En anden af medlemmerne af det nye netværk er brancheforeningen Dansk Gartneri, og netop gartneribranchen i Odense vil spille en helt central rolle i at opbygge klyngen.

"Det er ret oplagt, at vi som kommune går ind i det, fordi væksthusgartnerierne har så dybe traditioner i Odense og fylder så meget. Så det er også en måde at opbygge gartneribranchen på og skubbe den yderligere frem," siger Peter Rahbæk.

Ifølge Lone Krogsbøll er den viden og ekspertise, som findes i de odenseanske gartnerier, også den overvejende grund til, at de store udenlandske producenter er kommet til Fyn.

"De canadiske cannabisproducenter er ret overraskede over, hvordan vi driver gartnerier i Danmark, hvor det er meget mere effektivt og systematisk," siger hun.

Udover producenterne, gartnerierne og de politiske spillere er det dog også vigtigt at få det forskningsmæssige aspekt repræsenteret både i forhold til dele af produktionsprocessen såsom planteforædling og i forhold til de medicinske aspekter som klinisk evidens for effekten af cannabis mod forskellige sygdomme og lidelser.

"Derfor er jeg også rigtig glad for, at Syddansk Universitet går så stærkt ind i det her netværk, vi har oprettet." siger Peter Rahbæk, mens Lone Krogsbøll supplerer:

"Vi har et ret offensivt hospital, vi har et ret offensivt universitet i forhold til forskning, og vi har mange års know-how i gartneribranchen. Og det er også aspekter, vi forsøger at få med i det her netværk."

Investeringsmæssig brobygger

En stor del af netværkets arbejde vil også være fokuseret på at sikre, at der bliver investeret de fornødne midler i udviklingen af den spirende industri for produktion af medicinsk cannabis i Odense.

"Nogle af de små danske producenter, som har fået tilladelse til at dyrke, har spurgt, hvor de går hen og finder investorer. Og omvendt har den danske brancheorganisation Cannabis Danmark fået henvendelser fra internationale investorer, som vil investere. Så der er investorer nok, men det handler om at bygge bro," forklarer Lone Krogsbøll.

Det er blandt andet her, Invest in Odense kommer ind i billedet sammen med den lignende nationale organisation under Udenrigsministeriet, Invest in Denmark. Den organisation er med som observatører i det nye netværk og var netop primus motor på at tiltrække de canadiske producenter til Danmark til at starte med.

Lone Krogsbøll påpeger, at Invest in Odense allerede har gode erfaringer med at tiltrække investeringer til opstartsvirksomheder inden for sundhedsteknologi og robotteknologi - to områder, som i nyere tid har vokset sig til vigtige erhvervsklynger for den fynske by.

"Så det kunne være en naturlig fortsættelse af den vej, hvor netværket går ind og laver arrangementer, som forbinder investorer med branchen," siger hun og påpeger, at man også har som mål at tiltrække flere store, udenlandske aktører.

Hvorvidt kommunen specifikt vil gå ind og støtte området ved at afsætte midler til det i sit budget eller for eksempel oprette et sekretariat, som man har gjort på robotområdet ved centeret Odense Robotics, er ifølge borgmesteren for tidligt at sige, men han understreger dog:

"Det er vi ikke skræmte af at skulle gøre. Kommunen er klar til at gå ind og støtte med det, der skal til for at realisere potentialet. Vi er meget lydhøre over for, hvad der skal til for at drive klyngen."

Et nyt, spirende roboteventyr?

Selvom Peter Rahbæk generelt er påpasselig med at love for meget på dette tidlige stadie i opbygningen af den odenseanske klynge for medicinsk cannabis, så ser han et enormt potentiale for, at man med tiden kan skabe endnu en succeshistorie i stil med den, man har leveret inden for robotteknologi.

"Det er nok lidt for tidligt at udråbe det som en officiel ambition. Men jeg tror faktisk på, at potentialet er der, fordi vi har en struktur og nogle fagligheder, som gør, at man relativt hurtigt kan skrue op for produktionen," siger han og tilføjer:

"Det er bogstavelig talt på spireniveau endnu. Vi skal have mere erfaring, men potentialet er ret åbenlyst, når man ser på de kompetencer, der er til stede på gartneridelen, på uddannelsesdelen og på forskningsdelen. Og så selvfølgelig også de erfaringer, vi har som by med at banke en af verdens bedste robotklynger op på et lille årti."

Ifølge Lone Krogsbøll er der dog allerede potentiale for, at den odenseanske cannabisindustri kan blive en såkaldt spireklynge - en betegnelse, der bruges om nye markedsområder, som ikke er store nok til at blive kaldt en national klynge, men kan blive en mere lokal klynge.

"Vi kigger på, om det kan blive en form for spireklynge, og bruge den status til at tiltrække forskningsmidler og internationale aktiviteter til Odense," siger hun.

"Vi er interesserede i at få løftet medicinsk cannabis som en stærk branche, og vi har nu opbygget et rigtig stærkt netværk omkring noget, der med tiden kan blive en rigtig stærk klynge," understreger Peter Rahbæk.

Dansk cannabis-selskab går på børsen - vil starte egen produktion og sælge til udlandet 

Iværksættere vil bekæmpe resistens med cannabis 

Regeringen og DF fordeler 400 mio til sundhedsindsatser 

Landbruget er klar til at satse på cannabis 

Regeringen vil sikre habilitet i ordning med cannabis  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også