MedWatch

Dansk cannabis-selskab går på børsen - vil starte egen produktion og sælge til udlandet

Stenocare, som forhandler medicinsk cannabis på det danske marked, har sat gang i en børsnotering på Spotlight-markedet for at hente penge nok til at opbygge sine egne produktionsfaciliteter i Østjylland og på den lidt længere bane starte en europæisk ekspansion.

Foto: /Ritzau Scanpix/PR

Det er gået hurtigt for det danske selskab Stenocare A/S, som forhandler medicinsk cannabis på det danske marked.

I oktober 2017 blev selskabet oprettet, og få måneder senere var man blandt de første aktører i Danmark, som fik grønt lys til at importere og distribuere medicinsk cannabis under den danske forsøgsordning.

I marts i år indgik man så et samarbejde med den store canadiske producent CannTrust om levering af cannabis til medicinsk brug, og nu – efter mindre end et år i luften – er selskabet klar til at gå på børsen på det mindre Spotlight-marked.

Det skal bane vejen for den næste fase i det unge selskabs udvikling – nemlig etableringen af Stenocares egen produktion.

"Vi skal primært bruge pengene til at etablere et produktionsanlæg og hele driften omkring det," siger Stenocares adm. direktør og medstifter Thomas Skovlund Schnegelsberg om de op mod 18,6 mio. kr., selskabet håber at rejse gennem børsnoteringen.

"Vi startede med at finde en leverandør i udlandet, hvor vi kan importere deres godkendte højkvalitetsprodukter. Det var første trin i vores strategi. Den er vi kommet i mål med nu, og vi har leveret varer ud til de danske apoteker. Nu er det tid til at begynde at kigge fremad. Næste trin er at etablere en dyrkningsfacilitet i Danmark, og det kræver penge," tilføjer topchefen.

Stenocare er i indeværende måned begyndt at levere tre forskellige cannabisolieprodukter til alle danske apoteker og hospitaler.

Nu er det tid til at begynde at kigge fremad. Næste trin er at etablere en dyrkningsfacilitet i Danmark.

Thomas Skovlund Schnegelsberg, adm. direktør for Stenocare.

Har faciliteterne klar

Stenocare har sådan set allerede bygningen klar til den fremtidige dyrkningsfacilitet.

Men man skal fortsat etablere højteknologiske indendørs klimarum, hvor sollys, udendørs luft og skadelige levende organismer ikke kan påvirke dyrkningen, og hvor det er muligt at styre alle de forhold, der påvirker cannabisplanternes styrke, kvalitet og ensartethed.

"Det startede allerede tilbage i oktober måned sidste år, for i Danmark er det sådan, at for overhovedet at få en tilladelse fra Lægemiddelstyrelsen til at dyrke skal du have fundet en bygning, der overholder alle gældende regler og kriterier. Så vi har en bygning i Østjylland, der har stået klar i lang tid, som vi nu kommer til at konvertere til en dyrkningsfacilitet," siger Thomas Skovlund Schnegelsberg.

At Stenocare ikke tidligere er begyndt at opbygge sine produktionsfaciliteter, hænger altså uløseligt sammen med, at det er et arbejde, som kræver markante investeringer. Og det er en konsekvens af de danske myndigheders strenge krav til kvaliteten, påpeger direktøren.

"Det at bygge en produktion, som jo er blevet lovligt i Danmark, det tager tid at få op at køre. For der stilles meget, meget høje krav - faktisk de højeste krav i verden - fra de danske myndigheder. Derfor skal der investeres en del penge i sådan en fabrik," siger han og tilføjer:

"Der har vi selvfølgelig kigget på forskellige kilder til finansiering og talt med vores rådgivere omkring det, og vi er kommet frem til, at en børsnotering er en god måde for os at få adgang til den kapital, det vil kræve."

Planlægger europæisk offensiv

Opbygningen af Stenocares egen produktion er først og fremmest et tiltag, der skal sikre kommercialisering af selskabets egne produkter på det danske marked og understøtte ledelsens ambition om at få plus på bundlinjen fra første kvartal 2020.

Men på den lidt længere bane skal det også understøtte en langsigtet vækststrategi om at levere medicinsk cannabis til andre europæiske lande.

"Lige nu er vores førsteprioritet det danske hjemmemarked og danske patienter - vi skal dyrke i Danmark og levere til danskerne. Men når vi får mere kapacitet, kan vi begynde at kigge uden for landets grænser. Der vil vi selvfølgelig kigge syd for grænsen og mod det stigende antal lande, der legaliserer medicinsk cannabis," siger Thomas Skovlund Schnegelsberg.

"Selvom andre europæiske lande, herunder Tyskland, har legaliseret medicinsk cannabis, så er der rigtig mange, som ikke har legaliseret produktionen lokalt. De fleste lande i Europa er afhængige af, at nogle andre kan eksportere til dem," tilføjer han.

I den forbindelse kipper direktøren med flaget til de "fremsynede danske politikere", som ifølge ham har været på forkant med udviklingen ved også at legalisere produktion af cannabis og samtidig sætte "høje standarder til produktion af hensyn til patientsikkerheden".

Og det vil ikke blot komme Stenocare til gode, det kan også bidrage til væksten i Danmark i en bredere forstand ved at skabe grobunden for en ny industri og et nyt eksporterhverv, mener han.

"Det er jo sådan noget, vi kan i Danmark. Som nation kan vi tage vores know-how og bringe den ud i verden og forhåbentlig skabe en ny industri for Danmark. Vi er jo et landbrugsland, så hvorfor ikke tage den historiske ekspertise, vi har som land, og udnytte den?," spørger Thomas Skovlund Schnegelsberg retorisk.

Vi er jo et landbrugsland, så hvorfor ikke tage den historiske ekspertise, vi har som land, og udnytte den?"

Thomas Skovlund Schnegelsberg, adm. direktør for Stenocare.

Vil ikke bidrage til hypen

Der er igennem de senest måneder kommet utrolig stor fokus på cannabisproducenter på aktiemarkedet i særligt Canada, hvor en række selskaber er gået på børsen og har oplevet kometagtige kursstigninger. Det seneste eksempel på det er selskabet Tilray, som noterede sine aktier til en stykpris på 17 dollars i midten af juli og præcis to måneder senere havde set aktien stige til 263 dollars stykket.

Thomas Skovlund Schnegelsberg afviser dog, at Stenocares beslutning om at gå på børsen på nogen måde handler om, at få del i den hype, der er omkring cannabis-aktier på nuværende tidspunkt.

"Man skal være meget påpasselig med at blive alt for begejstret for det, der sker i f. eks. Canada. Derovre er situationen en helt anden, primært drevet af, at de har legaliseret cannabis i den bredeste forstand. Det er et helt andet marked, som er markant større end det nogensinde vil blive i Danmark, og Europa for den sags skyld, på medicinsk cannabis," siger han og tilføjer:

"Så der er en masse hype, men det er ikke det, vi går efter, og vi vil gerne gøre, hvad vi kan, for ikke at skabe den form for hype. For vi tror ikke, at det er sundt."

Faktisk har det danske selskab gjort, hvad man kan, for at gøre mulige fremtidige investorer opmærksomme på den risiko, der er på et nyt marked som medicinsk cannabis, og man har et helt afsnit i sit børsmemomrandum, hvor man understreger, at man ikke vil bidrage til hypen.

Der er da også begyndt at sprede sig en frygt for, at begejstringen for cannabisaktier er ved at udvikle sig til en boble, der vil sprænge på et tidspunkt. Det skyldes ikke mindst udviklingen for Tilray, der havde en markedsværdi på 16 mia. dollars, da aktien toppede for en uges tid siden. Det er mere end selskaber som casinogiganten MGM og varehuskæmpen Macy's.

Den bredere legalisering af cannabis i Canada betyder også, at flere producenter er begyndt at indgå aftaler med producenter af øl og sodavand. For eksempel har den amerikanske spirituskæmpe Constellation Brands, der blandt andet står bag øllen Corona, i august måned investeret omtrent 25 mia. kr. i cannabisproducenten Canopy Growth.

Det er dog ikke en del af industrien, som Stenocare har nogen som helst ambitioner om at kigge imod.

"Vi vil kun have med medicinsk cannabis at gøre. Hvad der ellers vil ske af legalisering, blander vi os ikke i, og vi har ingen ønsker eller ambitioner om at kigge i den retning. Vi har et mål om at blive de bedste til at levere højkvalitets medicinsk cannabis til patienterne," fastslår direktøren.

Bevarer kontrollen

Stenocare er på nuværende tidspunkt majoritetsejet af de tre stiftere, som udover Thomas Skovlund Schnegelsberg er driftsdirektør Søren Kjær og kommerciel direktør Rolf Steno.

CannTrust overtog dog 25 pct. af Stenocare gennem den joint venture, man indgik i marts i år, hvor den canadiske partner samtidig fik retten til at udnævne halvdelen af bestyrelsen. Og Stenocare vil formentlig også få flere udenlandske investorer ind i ejerkredsen gennem børsnoteringen på Spotlight.

Det svensk-startede børsmarked åbnede tidligere i år op i Danmark og gav danske selskaber mulighed for at handle deres aktier på børsen i danske kroner - præcis som Stenocare vil gøre det - men Spotlight fungerer som en samlet platform, hvilket også giver selskaberne adgang til svenske investorer.

"Når man sammenligner Danmark og Sverige, så har de et helt andet investorklima i Sverige. Så det handler om at sikre, at de investorer, der kommer ind, også finder det interessant på den lange bane," siger Thomas Skovlund Schnegelsberg om baggrunden for at vælge Spotlight og de muligheder, det giver selskabet.

Men en mere international ejerkreds vil ikke have nogen praktisk betydning for det Allerød-baserede selskab.

"Vi er et dansk aktieselskab, som bliver på danske hænder, og vi tre stiftere sidder fortsat på aktiemajoriteten, når vi er færdige, så vi kan kontrollere den strategi, der er lagt for selskabet," forsikrer direktøren.

Stenocare er blevet godkendt til notering på Spotlight-børsen og salget af tegningsretter på selskabets aktier indledes i dag mandag 24. september.

Her håber man at sælge op mod 2.113.000 aktier til en pris på 8,8 DKK stykket og altså i yderste instans rejse 18,6 mio. kr. før omkostninger. Tegningsperioden løber til 9. oktober med første handelsdag på Spotlight sat til 26. oktober.

Disse virksomheder er med i cannabis-kapløbet i Danmark 

Over 200 har fået medicinsk cannabis af lægen 

Canada åbner for lovligt salg af hash om fire måneder 

Landbruget er klar til at satse på cannabis 

Regeringen og DF fordeler 400 mio til sundhedsindsatser 

Mere fra MedWatch

Læs alt om Demants regnskab og nedjustering

Demant har haft et svagt andet kvartal med modvind på markederne i blandt andet USA. Lav forbrugertillid og skyhøj inflation gør sit indhug i finanserne hos Demant, der i forbindelse med kvartalsregnskabet måtte nedjustere forventningerne til hele året. Læs alt om selskabets kvartalsregnskab her.

HR-direktør beskyldt for sexchikane hos Copenhagen Medical

En række yngre kvinder har sagt op hos Copenhagen Medical efter grænseoverskridende oplevelser med HR-direktøren i diagnostikselskabet, som nu bliver beskyldt for uønsket at massere deres ben, skrive upassende sms’er til dem om natten og banke på deres hotelvinduer.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier