MedWatch

USA's sundhedsminister: Vi kan gøre op med medicinrabatter

Den amerikanske sundhedsminister, Alex Azar, siger til Reuters, at hans ministerium har magten til at få ændret det nuværende system i USA, hvor de udskældte rabatter på lægemidler fylder mere og mere.

Præsident Donald Trump (th) og sundhedsminister Alex Azar (tv) vil gøre op med det nuværende system i USA med høje listepriser og store rabatter på recptpligtig medicin. | Foto: /Ritzau Scanpix/AP/Carolyn Kaster

Den amerikanske sundhedsminister, Alex Azar, mener, at hans ministerium har den fornødne magt til at få gjort op med det nuværende system i USA med høje listepriser og store rabatter på lægemidler.

Det siger den tidligere Eli Lilly-direktør og nuværende Secretary of Health and Human Services til Reuters.

Der er igennem de seneste mange måneder kommet et markant fokus på systemet for prissætning af medicin i USA - et system, som præsident Donald Trump flere gange har varslet, at man vil gøre op med.

En stor del af kritikken går på, at de såkaldte listepriser på receptpligtig medicin i landet bare stiger og stiger, dels fordi medicinalselskaberne skal give stadigt større rabatter til de store inkøbsorganisationer - eller pharmacy benefit managers - mens patienterne ikke får del i de besparelser, som rabatterne giver.

Selvom Donald Trump flere gange har harceleret mod medicinalselskaberne, så er det dog primært PBM'erne, der er kommet i søgelyset i regeringens tiltag for at gøre op med rabatsystemet blandt andet gennem det såkaldte Blueprint to Lower Drug Prices.

Spørger man PBMerne, ligger skylden for de høje medicinpriser hos producenterne, og regeringen kan ikke bare sådan uden videre få elimineret rabatterne. Det vil kræve, at kongressen kommer med ind over for at ændre lovgivningen, lyder det.

Men sådan ser Alex Azar ikke på det. Han mener, at rabatterne er opstået gennem tidligere regler udstukket af sundhedsministeriet.

"Det man har skabt gennem regulering, kan man også adressere gennem regulering," siger Alex Azar til Reuters.

Den amerikanske regering har allerede så småt lagt i ovnen til at gøre op med rabatsystemet, da man i den forgangne måned foreslog nye regler, der vil gøre rabatter på lægemidler ulovlige ved at sidestille dem med bestikkelse under den såkaldte Anti-Kickback Statute, hvilket de ikke er på nuværende tidspunkt.

Trump sætter medicinpriser på dagsordenen i næste uge  

Alex Azar: Insulinproducenter sænker ikke priserne frivilligt 

Dansk biotekboss i USA: Farmaselskaberne ligger som de har redt 

Trumps sundhedschef til medicinalfirmaer: Samarbejd med os, ellers...  

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier