MedWatch

Biotekselskaber går sammen om celleterapi mod NASH

Regeneron har indgået en alliance med Alnylam om at udvikle en behandling mod fedtleversygdommen NASH på baggrund af sidstnævntes ekspertise inden for RNA-teknologien.

Foto: Regeneron/PR

En fusion af de to selskaber Regeneron og Alnylams spidskompetencer skal føre til behandling mod fedtleversygdommen NASH.

Det er i hvert fald håbet bag et nyt samarbejde mellem de to selskaber, der skal bygge på Regenerons opdagelse af sammenhængen mellem et særligt gen og en reduceret risiko for at udvikle leversygdommen NASH og Alnylams RNAi-teknologi, der kan anvendes til at 'slukke' for udvalgte gener.

Hvis samarbejdet bærer frugt vil de to selskaber indgå en separat aftale om yderligere forskning, udvikling og kommercialisering af mulige lægemidler mod sygdommen. Ifølge en pressemeddelelse fra de to selskaber vil de i så fald dele alle udgifter og indtægter ligeligt mellem sig.

Stort markedspotentiale

Tidligere analyser fra blandt andre Deutsche Bank har vurderet, at markedet for behandling af NASH potentielt kan være omkring 30 mia. dollars (cirka 192 mia. kr.) værd.

Det gør det til et af de mest lukrative nye markeder i en farmaindustri, der som konsekvens har kastet interessen mod sygdommen, hvor der i dag ikke findes nogen behandling.

Flere end 50 selskaber på verdensplan arbejder på udviklingen af en behandling af ét eller flere aspekter af NASH, som kan forårsage skrumpelever og leversvigt. Blandt de håbefulde er Novo Nordisk, der undersøger semaglutid som en mulig behandling, mens også kontraktforskningsvirksomheden Gubra nyder godt af medicinalindustriens interesse for sygdommen, der har skabt opsving i den danske virksomhed, der blandt andet har specialiseret sig i den prækliniske kontraktforskning inden for blandt andet NASH.

Medicinalvirksomhedernes ambitioner på området er dog alvorligt udfordret af, at der endnu ikke findes effektive og enkle muligheder for at diagnosticere sygdommen.

Den eneste godkendte diagnostikmetode mod fedtlever i dag er en leverbiopsi, et kompliceret, ubehageligt og ikke ufarligt indgreb.

NASH er den nye honningkrukke, som medicinalindustrien sværmer om

Dårlig diagnostik hæmmer farmaindustriens fede leverdrømme 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier