MedWatch

Novo-direktør: Semaglutid har potentiale uden for diabetes

Det er ikke nødvendigvis kun diabetikere, som kan have glæde af behandling med Novo Nordisk nyligt lancerede lægemiddel, semaglutid. Midlet har nemlig også potentiale i andre sygdomsområder, siger forskningsdirektør Mads Krogsgaard.

Foto: /Ritzau Scanpix/Liselotte Sabroe

Novo Nordisk har netop sendt sin ugentlige GLP-1-analog, semaglutid, på markedet som behandling mod type 2-diabetes, men midlet viser potentiale inden for andre sygdomsområder, og derfor står forsknings- og udviklingsprogrammerne i kø.

Længst fremme er to store programmer, hvor semaglutid skal undersøges i hjerte-kar-studier, dels som diabetesbehandling, dels som behandling af fedme.

Semaglutid menes desuden at have potentiale i behandling af ikke-alkoholisk fedtlever, NASH, samt muligvis som behandling af sygdomme i centralnervesystemet, som Alzheimers sygdom og Parkinsons sygdom. Desuden har et studie signaleret, at semaglutid beskytter mod diabetisk nyresygdom.

"Fremtiden for semaglutid, som jeg personligt tror kan blive en af de bedst-sælgende stoffer i industrien nogensinde, tager selvfølgelig sit udspring inden for type 2-diabetes både som injektion og tablet, men rækker også ind i fedme, og til hjerte-kar-sygdom og til fedtlever," siger koncernforskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen torsdag under et presseseminar.

Ikke alle studierne har dog samme prioritet.

Hjerte-kar-studierne i type 2-diabetikere og overvægtige ved navn Soul og Select er besluttet. Det samme er Step-programmet, hvor Semaglutid skal udvikles som fedmebehandling.

Fedme prioriteres

"Fedme er en prioritet, så vi starter det store Step-program og det endnu større Select-studie i samlet over 20.000 patienter inden sommerferien," siger Mads Krogsgaard Thomsen og tilføjer:

"Derved vil vi forhåbentlig blive i stand til at lancere det mindst et par år inden Saxendas patentudløb (2023, red.). Så det er godt for patienterne og også for aktionærerne, da vi får et endnu bedre tilbud i en ugentlig version og med dobbelt så stort vægttab som Saxenda og en patentbeskyttelse helt frem til 2031."

Også det store hjerte-kar-studie Soul i type 2-diabetikere ventes at blive indledt inden sommerferien. Når det kommer til NASH, er Novo lidt mere tilbageholdende og vil først gennemføre et fase 2-studie med semaglutid, inden man eventuelt går i fase 3.

"Vi ér på vej til at opbygge en pipeline i NASH, men vi ønsker ikke at forcere det. En af årsagerne er, at NASH underdiagnosticeres. Så selv om jeg tror, at måske en fjerdedel af diabetikere og fedmepatienter har NASH, så bliver de ikke diagnosticeret, da det er en ret væmmelig procedure, hvor det er nødvendigt at tage en leverbiopsi, og en vævsprøve tages ud og undersøges," siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Novo ønsker derfor også at arbejde videre på - sammen med partnere - at finde løsninger til diagnosticering af NASH, uden at det er nødvendigt at tage en decideret leverbiopsi.

Når det kommer til mulighederne som beskyttelse af diabetisk nyresygdom er det et fase 3-studie, der endnu ikke har fået plads i det årlige forsknings- og udviklingsbudget.

"Jeg er chef for forskning- og udvikling, men jeg har kun 14-15 mia. kr. at gøre godt med, så vi har ikke startet et specifikt nyrestudie, men vi kigger på nyreparametre i hjerte-kar-studierne. Så nyrestudiet er blevet nedprioriteret lidt. Jeg tror personligt, at behovet er der, men folk siger til mig, herunder nogle af lægerne, at diabetikerne vil få semaglutid alligevel."

Til slut undersøges Semaglutid til behandling af Alzheimers- og Parkinsons sygdom. Det sker dog ikke i Novo-regi, men ude af huset. Men falder et fase 2-studie godt ud, vil Novo ikke være bleg for at gå i fase 3 enten selv eller sammen med en partner, siger Mads Krogsgaard Thomsen. Data fra fase 2-studiet ventes omkring slutningen af 2019.

Novo-direktør om ny diabetesopdagelse: "Et af de vigtigste fund i nyere tid"

Novos forskningschef: Data på diabetestablet er ganske enkelt fremragende

Novo om fedmemarked: "Vi er ikke alene, men vi har et forspring på 5-10 år" 

Mere fra MedWatch

EU-lande blåstempler nye beføjelser til agentur

Det europæiske center for sygdomsforebyggelse og -kontrol, ECDC, får nu nye muskler til kontrol og netværksopbygning i kampen mod fremtidens epidemier. ”Dagens aftale er lig med state-of-the-art overvågning,” siger EU-topfolk.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier