MedWatch

Celgene indgår aftale om lægemidler mod "vanskelige" proteiner

Amerikanske Celgene har indgået et samarbejde med et biotekselskab i hjemlandet, som udvikler lægemiddelkandidater mod en lang række proteiner, det ellers er svært at påvirke med traditionelle lægemidler. Det koster medicinalselskabet 101 mio. dollars nu og her.

Foto: Colourbox

Det unge, amerikanske biotekselskab Vividion Therapeutics, som blev lanceret for godt et år siden med 50 mio. dollars i ryggen fra en serie A-finansieringsrunde, har nu landet sit første prominente partnerskab med et medicinalselskab.

Det skriver Endpoints News.

Biotekselskabet fra San Diego har således underskrevet en samarbejdsaftale med Celgene, som giver 101 mio. dollars i kassen fra en forhåndsbetaling og aktieinvestering.

Vividion arbejder efter eget udsagn med at "udvide det terapeutiske potentiale af små molekyler", og man har udviklet en teknologiplatform, der gør det muligt at finde frem til proteiner, som det ellers kan være svært at påvirke med nuværende lægemidler.

Kan ramme hele proteomet

Med platformen kan man evaluere interaktionen mellem lægemidler og proteiner direkte i et biologisk system, i stedet for som nu, hvor proteiner skal isoleres og studeres én efter én. Dermed kan man udvikle et "omfattende kort over små molekylers interaktion på tværs af proteomet". Proteomet dækker over den totale proteinmængde i en organisme.

"Vi kan lave lægemidler mod hele proteomet i dets oprindelige tilstand. Og det er Vividions transformerende potentiale," siger biotekselskabets topchef, Diego Miralles, til Endpoints News.

Han tilføjer, at teknologien kan give et overblik over en celles liv, så man kan se, hvordan de forskellige proteiner opfører sig, og hvordan de kan være sårbare overfor lægemidler.

Diego Miralles overtog direktørrollen i biotekselskabet i efteråret. Før det har han arbejdet for life science-kæmpen Johnson & Johnson gennem en længere årrække. Her har han blandt andet stået for at etablere initiativerne Johnson & Johnson Innovation Centers og JLABS.

Holder kortene tæt til kroppen

Vividion oplyser i en pressemeddelelse, at det nye mangeårige samarbejde vil være fokuseret på identificering og udvikling af små molekyler mod biologiske mål relateret til en række sygdomsindikationer inden for onkologi, inflammation og neurodegeneration.

Aftalen løber til at begynde med i fire år, men Celgene kan forlænge det med to år mod en yderligere betaling.

Vividion vil stå for F&U-arbejdet i de tidlige faser, men Celgene har option på at gå med i programmerne, når de er klar til kliniske studier i mennesker.

Celgene kan få eksklusive globale rettigheder til visse programmer, herunder det første fra samarbejdet, mens biotekselskabet i så fald kan få tocifrede salgsprocenter og milepælsbetalinger af uoplyst størrelse. I forbindelse med andre af programmerne skal de to selskaber dele udgifter og indtjening ligeligt mellem sig i enten USA eller resten af verden.

Der er ikke oplyst nærmere detaljer om samarbejdet eller de økonomiske perspektiver i det, og Diego Miralles har heller ikke ønsket at uddybe det over for Endpoints News.

FDA afviser sklerosemiddel fra Celgene 

Sværvægtere lancerer nyt celleterapiselskab med Genmab-mål i sigtekornet 

Celgenes formand træder tilbage efter 19 år - overvejer at blive senator i New Jersey 

Mere fra MedWatch

Headhunter: Afgående Leo-boss var et flop

Det var et fejlskud at ansætte Catherine Mazzacco som adm. direktør for Leo Pharma, vurderer headhunter, der ser afgangen som et naturligt skridt forud for børsnoteringen af Leo Pharma. Til at styre den proces i mål vil bestyrelsen efter alt at dømme skulle til udlandet for at finde den rette profil, lyder det videre.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier