MedWatch

EU forbyder brug af udbredt lægemiddel

Det Europæiske Lægemiddelagentur har udstedt et totalforbud mod brugen af flittigt benyttet lægemiddel, som danske forskere har advaret mod.

Foto: Fernando Audibert

Risiko for nyreskader har fået Det Europæiske Lægemiddelagentur til at udstede et totalforbud mod brugen af lægemidler af typen hydroxyehylstivelse (HES).

Det skriver Berlingske.

Lægemiddeltypen bruges til væskebehandling ved kirurgi og ved blødning, men den kan i visse patientgrupper forøge risikoen for nyreskader og dødsfald. En af dem, som har været med til at påvise den fare er professor Anders Perner fra Rigshospitalets intensivafdeling, der var medforfatter på en artikel tilbage i 2012, som gjorde det klart, at der var alvorlige farer forbundet med lægemidlet.

”Man beskriver, at der sandsynligvis er patienter, som er blevet skadet af de lægemidler, og det drager man nu konsekvensen af. Derfor giver det mening at beskytte patienterne ved helt at stoppe brugen af det, indtil de firmaer, der producerer dem, måske kan vise, at det kan være gavnligt til nogle enkelte grupper af patienter,” siger Anders Perner.

For forskergruppen endte det med et større slagsmål med tyske Fresenius Kabi, en af producenterne af HES-midlerne. Selskabets hævdede at de danske forskeres undersøgelse indeholdte vildledende oplysninger og truede med erstatningskrav i millionklassen. Et krav der dog senere blev droppet.

Omstridt medicin kan blive taget af markedet

Medicinalselskab truer dansk forsker med retssag

Professorer revser staten 

Mere fra MedWatch

Nye insulintilskud bekymrer Diabetesforeningen

Diabetesforeningen er utilfredse med Medicintilskudsnævnets indstilling til en revurdering af tilskud for diabetesmidler, som patientforeningen anser som en spareøvelse uden hensyntagen til patienterne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier