MedWatch

Omstridt medicin kan blive taget af markedet

EU's bivirkningskomite anbefaler totalforbud mod en type blodplasmaerstatninger, der tidligere har været i vælten for at forårsage overdødelighed og nyreskader. En dansk professors kritiske forskning ligger blandt andet til grund for anbefalingen.

Foto: Frasenius Kabi

Det tyske firma Frasenius Kabi, der er en af verdens største leverandører af udstyr og lægemidler til dialyse, får måske taget et af sine lægemidler af det europæiske marked.

Det drejer sig om stivelsesmidlet Voluven, der er en blodplasmaerstatning, og som mistænkes for overdødelighed og alvorlige nyreskader hos kritisk syge patienter med akut blodforgiftning. Produktet er af typen hydroxyethylstivelse (HES), der standser blødninger ved kritisk sygdom, ved operationer og ved traumebehandling.

Og netop HES-produkterne har det europæiske lægemiddelagentur EMA's bivirkningskomite, PRAC, anbefalet skal have suspenderet markedsføringstilladelserne, skriver Berlingske.

Det sker blandt andet på baggrund af forskning fra Anders Perner, der er professor og lægelig direktør på Rigshospitalets intensivafdeling. 

Frasenius Kabis pressetalsmand Mathias Link siger til avisen:

"Som følge af modstridende i kritisk syge patienter er vi i tæt kontakt med myndighederne og planlægger som en sikkerhedsforanstaltning at informere sundhedspersonalet med kort varsel om enhver ændring i produktinformationen om HES."

Men den tyske virksomhed agter at anke et eventuelt totalforbud mod at bruge medicinen.

Mere fra MedWatch

Genmab-partner trækker sig fra samarbejde

Abbvie ønsker ikke længere at udvikle en fælles kræftkandidat med Genmab, men biotekselskabet skal stadig betale royalites af et eventuelt fremtidigt salg ved kommercialisering.

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier