MedWatch

Roche får nødgodkendt Zika-test i USA

De amerikanske lægemiddelmyndigheder har givet nødautorisation til, at en Zika-test fra schweiziske Roche kan tages i brug i landet, ligesom man nu vil screene alt donorblod for smitte. Samtidig spreder virussen sig til nye områder.

Foto: /ritzau/AP/Felipe Dana/

Den myggebårne virus Zika, som er skyld i neurologiske problemer og fødseldefekter i spædbørn, bliver ved med at sprede sig flere steder i verden – ikke mindst i USA, hvor myndighederne for alvor har kastet sig ind i kampen mod virussen.

I starten af denne uge har landets lægemiddelmyndigheder, FDA, givet nødgodkendelse – såkaldt Emergency Use Authorization (EUA) – til en test af virussen fra det schweiziske medicinal- og diagnostikselskab Roche.

Det skriver Reuters.

”LightMix Zika-testen er en letanvendelig molekylær diagnostisk test, som gør det muligt for sundhedspersonale at opdage virussen hurtigt,” udtaler Uwe Oberlaender, der står i spidsen for molekylær diagnostik hos Roche, ifølge nyhedsbureauet i en pressemeddelelse udsendt mandag.

Vil teste donorblod

I slutningen af den forgangne uge var FDA ude og anbefale, at man tester alt blod, der bliver doneret i USA og landets territorier, så man forhindrer smitte med Zika den vej. Det skriver Reuters i en separat artikel.

”Transfusion af blod inficeret med Zika-virus til en gravid kvinde kan have forfærdelige konsekvenser,” sagde Peter Mark, der er direktør for FDA’s Center for Biologics Evaluation and Research, ifølge nyhedsbureauet på et pressemøde fredag i sidste uge.

Tiltaget fra FDA sker på baggrund af bekymringer over den fortsatte spredning af virussen i særligt den sydlige delstat Florida. Ifølge FDA-direktøren er der nu mere end 8.000 tilfælde af Zika i USA, hvor borgere er blevet smittet i forbindelse med udenrigsrejser. Herudover er der mere en 2.000 tilfælde af lokal smitte.

Det nye test-tiltag vil blive rullet ud i 11 særligt hårdt ramte sydlige delstater i løbet af de kommende fire uger, mens det først vil være på plads i resten af landet inden for de kommende 12 uger. Ifølge Peter Mark har FDA givet særlig tilladelse til, at to tests kan blive brugt til screening af blod i USA.

Det drejer sig om en test fra selskabet Hologic, samt en fra førnævnte Roche og dennes afdeling Roche Molecular Systems.

Flere lande rammes

Og mens man bliver ved med at ruste sig til kamp mod den myggebårne virus i USA, så fortsætter Zika også sin spredning i andre dele af verden.

I Singapore bekræftede man i løbet af weekenden det første tilfælde af lokal smitte med Zika, og søndag var det ifølge Reuters steget til 41 tilfælde af lokalt transmitteret Zika-smitte.

Samtidig sagde myndigheder i det mellemamerikanske land Nicaragua fredag, at man havde bekræftet det første tilfælde af fødselsdefekten mikrocephali i et nyfødt barn på grund af, at moderen var smittet med Zika.

En stor del af de raske personer, der bliver smittet med Zika, opdager det slet ikke, og for mange andre opstår der kun forholdsvis milde symptomer. Men virussen er også blevet kædet sammen med udviklingen af visse neurologiske lidelser og ikke mindst mikrocephali i spædbørn, hvis mødre er smittet.

I Brasilien, hvor det verserende virusudbrud startede, har man nu officielt kædet Zika-smitte sammen med mere end 1.800 tilfælde af mikrocephali.

 Dansk spinout udvalgt til Zika-kamp 

 Zika kan måske angribe hjerneceller hos voksne 

 USA afsætter en halv milliard kroner til kampen mod Zika 

 Obama kræver flere penge til Zika-indsats 

Mere fra MedWatch

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier