MedWatch

USA afsætter en halv milliard kroner til kampen mod Zika

De amerikanske sundhedsmyndigheder har afsat mere end en halv milliard kroner til at udvikle en vaccine mod myggebårne Zika-virus. Men der er brug for mange flere penge, hvis man vil komme truslen til livs, lyder det flere steder fra. Og landets kongres kan ikke blive enige om en større finansieringspakke.

Foto: Arnulfo Franco/AP/POLFOTO/arkiv

Den myggebårne virus Zika bliver ved med at sprede sig i det sydlige USA, hvor man i delstaten Florida nu har registreret mere end 20 tilfælde af lokal smitte.

Flere offentlige og private aktører kæmper for at få udviklet en effektiv vaccine mod virussen, som er blevet kædet sammen med neurologiske problemer og fødselsdefekter i spædbørn, og torsdag har de amerikanske sundhedsmyndigheder afsat mere end en halv milliard danske kroner til deres forsøg på at udvikle en vaccine.

Det skriver mediet Stat News.

Sylvia Burwell, der står i spidsen for landets sundhedsmyndigheder som Secretary of Health and Human Services sagde ifølge mediet torsdag, at hun vil flytte 34 mio. dollars fra National Institutes of Health (NIH) og 47 mio. dollars fra Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA) til Zika-arbejdet, så ingen af de to regeringsagenturer bliver tvunget til at bremse deres arbejde med at udvikle en vaccine.

Med de penge kan NIH begynde planlægningen af et fase 2-studie for sit bedste bud på en effektiv vaccine, mens BARDA vil bruge sin finansiering på at indlede samarbejder med private aktører om vaccineudviklingen.

Brug for mere

Men de 81 mio. dollars (540 mio. kr.) kommer ikke til at vare evigt. Yderligere finansiering til Zika-kampen lader fortsat vente på sig, og sundhedsmyndighederne har ikke selv mulighed for at øremærke flere midler til arbejdet fra sit nuværende budget.

”Med de ovennævnte tiltag har vi udtømt alle vores muligheder for at give selv kortsigtet finansiering til at hjælpe kampen mod Zika,” skriver Sylvia Burwell ifølge Stat News i et brev til Nancy Pelosi, som er formand for demokraternes gruppe i Repræsentanternes Hus som såkaldt minority leader.

Ifølge Sylvia Burwell har NIH stadig brug for 196 mio. dollars til sit arbejde, mens BARDA kommer til at mangle 342 mio. dollars i det nye år for ikke at blive forsinket i sit arbejde.

Kongressen nøler

For omkring et halvt år siden bad den amerikanske præsident, Barack Obama, landets republikansk-ledede kongres om at øremærke 1,9 mia. dollars i nødfinansiering til at bekæmpe Zika. Men på nuværende tidspunkt arbejder demokraterne og republikanerne i kongressen i stedet for på at blive enige om en hjælpepakke på 1,1 mia. dollars.

De to partier har dog haft svært ved at blive enige om finansieringen, og nu er kongresmedlemmerne tilmed strøget på ferie i syv uger, mens forhandlingerne er strandet. Det er ikke noget, der huer den demokratiske præsidentkandidat, Hillary Clinton.

”Jeg er meget skuffet over, at kongressen har brudt op, før de rent faktisk er blevet enige om, hvad de vil gøre for at hælde ressourcer ind i denne kamp. Hvis vi godkender denne yderst vigtige finansiering, så kan vi udvikle hurtige diagnostiske tests og endda begynde det svære arbejde med at udvikle en vaccine,” sagde Hillary Clinton i denne uge ifølge nyhedsbureauet Reuters.

 Obama kræver flere penge til Zika-indsats 

 USA tester Zika-vaccine i mennesker 

 Nyt biotekfirma tæt på test af Zika-vaccine  

 GSK går ind i kapløbet om Zika-vaccine 

 Sanofi laver Zika-aftale med Pentagon 

Mere fra MedWatch

Fruergaard står med nøgleroller i Bruxelles: Trækker erfaringer med fra Danmark

Erfaringer fra bl.a. de danske klimapartnerskaber bliver blandt redskaberne i værktøjskassen, når Novo Nordisk-topchef Lars Fruergaard Jørgensen i den kommende tid optrapper arbejdet i en life science-sektorens centrale organer i Bruxelles. ”Jeg er blevet tændt af den intimitet og fælles vision, som vi kunne se i Danmark,” siger han til MedWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier