MedWatch

Zika kan måske angribe hjerneceller hos voksne

Faren for, hvad den berygtede zika-virus kan udrette af skader, er muligvis blevet større. I forsøg med virussen, har en gruppe forskere i hvert fald opdaget, at den måske også kan skade voksnes hjerneceller, ikke kun fostres.

Foto: Andre Penner/AP/POLFOTO

Zika-virusset er muligvis farligere end hidtil troet.

Amerikanske forskere har i forsøg med mus påvist, at den myggebårne zikainfektion potentielt kan gøre skade på voksne personers hjerneceller.

Det fremgår af en artikel torsdag i det videnskabelige tidsskrift Cell Stem Cell.

I forvejen er det kendt, at zika kan være en alvorlig trussel mod fostre.

Det er første gang, at forskere kigger nærmere på, om zika kan skade hjerneceller i voksne mus og ikke kun musefostre.

Forskerne understreger, at resultaterne skal tages med et forbehold. Og muligvis er der ingen sammenhæng mellem forsøgene med mus og virussets påvirkning af menneskers hjernefunktion.

Derfor er der behov for mere forskning. Det siger dr. Joseph Gleeson, ekspert i hjernesygdomme ved The Rockefeller University i New York.

"Det er en potentiel konsekvens (af virusset, red.), som vi er nødt til at undersøge," siger Gleeson, der er forskningsleder på forsøget.

Forskere har tidligere fundet ud af, at zika kan give skader på hjerneceller hos fostre. Adskillige spædbørn, hvis mødre under graviditeten blev smittet med zika, er kommet til verden med alvorlige fødselsdefekter.

USA's sundhedsmyndigheder har på grund af de mange tilfælde fastslået, at zika hos gravide kan forårsage mikrokefali. En misdannelse i form af unormalt små hoveder og kranier hos nyfødte.

Infektionen overføres primært af myg. Men der er også tilfælde, hvor smitten er sket via seksuel kontakt.

Zika har spredt sig hurtigt i særligt Sydamerika. Men også i USA er der tilfælde af lokal smitte. Blandt andet har et nabolag ved storbyen Miami registreret en række zika-tilfælde.

En anonym embedsmand siger torsdag til The New York Times, at myndighederne også overvejer at advare gravide mod at rejse til det populære turistområde Miami Beach, fordi flere personer her er blevet smittet med zika.

 USA afsætter en halv milliard kroner til kampen mod Zika

 USA tester Zika-vaccine i mennesker

 Sanofi laver Zika-aftale med Pentagon 

Mere fra MedWatch

Fruergaard står med nøgleroller i Bruxelles: Trækker erfaringer med fra Danmark

Erfaringer fra bl.a. de danske klimapartnerskaber bliver blandt redskaberne i værktøjskassen, når Novo Nordisk-topchef Lars Fruergaard Jørgensen i den kommende tid optrapper arbejdet i en life science-sektorens centrale organer i Bruxelles. ”Jeg er blevet tændt af den intimitet og fælles vision, som vi kunne se i Danmark,” siger han til MedWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier