Elektrisk silikone-sok kan give pacemakere sparket

Amerikanske forskere har udviklet en silikone-sok med massevis a bittesmå sensorer på, som kan sættes ned over organer og måle temperatur, pH-værdi og elektrisk aktivitet i specifikke områder af f.eks. hjertet. Opfindelsen har potentiale til at erstatte traditionelle pacemakere.
Foto: Niels Hougaard, Jyllands-Posten
Foto: Niels Hougaard, Jyllands-Posten

I den nærmeste fremtid kan hjertepatienter muligvis slippe for besværligt, batteridrevet udstyr som en traditionel pacemaker og i stedet blot trække en ”strømpe” over hjertet.

Ifølge New Scientist har amerikanske forskere fra University of Illinois udviklet en ny type medicinsk udstyr, som kan gøre dette scenarie muligt indenfor en overskuelig fremtid.

Forskere påmonterede 68 små sensorer på et tyndt stykke silikone, som man derefter satte omkring en 3D-printet model af hjertet fra en kanin. Dette stykke silikone blev sat sammen til en slags sok, som man satte ned over et rigtigt kaninhjerte, der blev holdt i gang udenfor dyrets krop.

Her viste det sig, at udstyret kunne aflæse forhold som temperatur, elektrisk aktivitet og pH-værdi i forskellige områder af hjertet ganske nøjagtigt.

Da silikone-sokken omslutter hjertet fuldstændigt og samtidig kan påføres elektroder, kan den muligvis også bruges som et alternativ til en traditionel pacemaker i forhold til at regulere hjerterytmen. Og forskerholdet undersøger også muligheden for at lave udstyret på en sådan måde, at det automatisk opløses, når det har udtjent dets formål, skriver New Scientist.

Forskerne vil starte nye dyrestudier med silikone-sokken indenfor de næste par måneder, men der vil gå en rum tid, inden udstyret kan testes på mennesker.

Læs historien fra New Scientist og se en video af silikone-sokken i aktion her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også