Silikone-opfindelse kan erstatte batteri-skift

Forskere har udviklet et silikone-implantat, som kan udnytte kroppens egen energi og give strøm til eksempelvis en pacemaker. Dyreforsøg er positive.
Foto: Niels Hougaard, Jyllands-Posten
Foto: Niels Hougaard, Jyllands-Posten

Amerikanske forskere fra University of Illinois har udviklet et nyt implantat, som har potentiale til at gøre udskiftning af batterier overflødige i implanteret medicinsk udstyr som f. eks. en pacemaker. Det skriver magasinet New Scientist.

Det specielle implantat kan ved at blive påsat et genopladeligt batteri og blive implanteret på forskellige organer i kroppen skabe nok elektrisk spænding til at få implanteret medicinsk udstyr, såsom pacemakere og cochlear-implantater til at virke, melder forskerne.

Man har allerede afprøvet udstyret ved at indsætte det på bl.a. hjertet og lungerne af køer, grise og får, hvor det har vist sig effektivt, skriver New Scientist.

De amerikanske forskere er ikke de første, der forsøger at udvikle udstyr, som kan hamstre kroppens energi, men de mener alligevel, at deres arbejde er et enormt fremskridt. F.eks. formåede det nye udstyr at levere nok energi til at drive en standard pacemaker, ligesom det er første gang, at metoden er blevet testet i større dyr, der er relativt sammenlignelige med mennesker.

Det næste skridt er nu at undersøge, hvad der sker, når udstyret forbliver i dyrene over en periode på flere år. Først herefter kan man teste udstyret i mennesker.

Læs hele historien fra New Scientist og se en video af implantatet i aktion her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også