MedWatch

Anerkendt universitet sagsøger Pfizer

New York University trækker nu den amerikanske medicinalkæmpe Pfizer i retten pga. manglende royalty-betalinger, som universitetet mener at have til gode fra salg af lungekræftmedicin.

New York University (NYU) mener, at Pfizer har snydt universitetet for royalty-betalinger de seneste to år, og derfor vil man nu hive den amerikanske medicinalkoncern i retten. Det skriver mediet Pharmalot.

Sagen drejer sig om lægemidlet Xalkori, som oprindeligt er udviklet af NYU, men som Pfizer siden har købt rettighederne til. For to år siden blev Xalkori er godkendt af FDA til behandling af ikke-småcellet lungekræft (NSCLC).

Licensaftalen for Xalkori stammer helt tilbage fra 1991, hvor den blev indgået mellem universitetet og selskabet Sugen, som var blevet grundlagt af en professor fra NYU. Otte år senere blev det selskab opkøbt af Pharmacia, som Pfizer herefter opkøbte i 2003.

Den oprindelige licensaftale foreskrev, at universitetet skulle modtage royalties af salget af et markedsført produkt, men man har altså endnu ikke set nogen penge fra Pfizer, siden lægemidlet blev FDA-godkendt i 2011, ifølge mediet.

Ændrede strategi

Medicinen var ikke oprindeligt rettet mod lungekræfttypen, men for seks år siden ændrede Pfizer sin udviklingsstrategi for Xalkori, skriver Pharmalot. Pfizer har dog ikke udtalt sig i sagen. Og det vides ikke, om det er grundlaget for, at man ikke har udbetalt royalties.

Ifølge NYU har de ret til royalty-betalinger på 2,5 pct. af salget. Produktet solgte for 100 mio. dollar i 2012, og har solgt for hele 120 mio. dollar i de første seks måneder af indeværende år. Det svarer til, at universitetet har 5,5 mio. dollar ude at svømme, ifølge mediet.

Analytikere har anslået, at Xalkori kan nå helt op på 540 mio. dollar i årligt salg i 2015.

Læs hele historien fra Pharmalot her.

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 40

Zealand Pharma hentede den seneste uge 786 mio kr. gennem en rettet emission, mens biotekselskabet Biograil hev et partnerskab med den amerikanske gigant Eli Lilly i land. Og så blev der udskrevet folketingsvalg, som fik særligt ét spørgsmål til at fylde i vælgernes bevidsthed. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier