MedWatch

Tårnhøje priser på astmamedicin i USA

Prisen på astmamedicin ligger i visse tilfælde mange hundred procent højere i USA, end de gør i Europa. Sygdommen er i princippet "let at styre" siger en amerikansk astmalæge, alligevel dør tusindvis af amerikanere af sygdommen hvert år.

Astma er den mest udbredte kroniske sygdom i USA, hvor omkring 40 millioner mennesker i alle aldre rammes af luftvejssygdommen. Sygdommen kan let holdes i skak med den rigtige medicin, men i USA er prisen på astmamedicin ofte så høj, at almindelige amerikanere har problemer med at betale for det. Det skriver avisen The New York Times. Det kræver nemlig en yderst god sundhedsforsikring eller en høj indkomst at kunne betale den dyre medicin.

En gennemgang fra avisen viser f.eks., at den inhalerbare steroide-medicin, Pulmicort, som regel sælges for mere end 175 dollar i USA. Til sammenligning svarer indkøbsprisen for det samme produkt i Storbritannien til omkring 20 dollar, og her har astmapatienter oven i købet gratis adgang til produktet.

Et andet populært astmaprodukt, Albuterol, kostede for ti år siden 15 dollar, men efter at have fået fornyet sit patent, koster det nu mellem 50-100 dollar stykket.

Det receptpligtige Rhinocort Aqua koster visse steder i USA mere end 250 dollar om måneden, mens det kan fås i håndkøb for omkring 7 dollar i Europa, skriver avisen.

”Sagen med astma er, at der er så let at styre. Det eneste folk har brug for, er medicin og oplysning,” siger dr. Elaine Davenport, som arbejder i en mobil astmaklinik for amerikanere, som ikke har råd til den dyre receptmedicin.

Omfattende lobbyarbejde

I USA er priserne på receptpligtig medicin generelt en del højere end i andre vestlige lande, og landet bruger langt mere per indbygger på medicinen. Mange produkter har fået nyt patent i nyere tid.

Samtidig bruges der rekordstore summer på lobbyarbejde for medicinalindustrien, skriver avisen og tilføjer, at der sidste år blev brugt 250 mio. dollar på lobbyarbejde på området. Det er mere, end der blev brugt på militærindustrien.

”Vores system for ansøgning og godkendelse af nye midler synes at være lavet til at opretholde høje priser. Vi giver ikke medicinalselskaberne nogen grunde til at kræve mindre,” siger dr. Peter Bach, som er direktør for Center for Health Policy and Outcomes ved Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, til avisen.

På niveau med de andre

Direkte adspurgt om de høje priser på astmaprodukterne, siger en talsmand for AstraZeneca i USA, at selskabets ”priser ligger på niveau med andre astmabehandlinger på markedet". GlaxoSmithKline, som udvikler astmamedicinen Advair, skriver i en e-mail til New York Times, at deres medicinpriser ”hænger sammen med landets model for levering af sundhedspleje".

Ifølge en opgørelse fra The Centers for Disease Control and Prevention ligger de årlige omkostninger til astma i USA på mere end 56 mia. dollar, mens 3.300 personer dør af sygdommen og millioner bliver indlagt på hospitaler hvert år.

Læs hele historien fra New York Times her.

Mere fra MedWatch

Biontech opretter mRNA-center i Australien

Det tyske biotekselskab Biontech, som står bag den mest udbredte vaccine mod covid-19, opretter nu et center i Australien, der både skal videreudvikle nye vacciner baseret på mRNA-teknologien samt kunne producere dem.

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 40

Zealand Pharma hentede den seneste uge 786 mio kr. gennem en rettet emission, mens biotekselskabet Biograil hev et partnerskab med den amerikanske gigant Eli Lilly i land. Og så blev der udskrevet folketingsvalg, som fik særligt ét spørgsmål til at fylde i vælgernes bevidsthed. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier