MedWatch

Shires europæiske udfordring

En pille fra irske Shire til behandling af den psykiatriske lidelse ADHD sælger for milliarder i USA, men europæisk succes afhænger af, om selskabet kan overbevise skeptiske europæere.

Det bliver en lang og sej kamp for den irske medicinalvirksomhed Shire at overbevise europæerne om, at den psykiatriske lidelse ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) er et reelt problem, som bør behandles med medicin. Det skriver erhvervsmediet Bloomberg.

Et af de helt store sygdomsområder for Shire er medicin mod psykiatriske lidelser, især medicin mod ADHD. Disse produkter stod således for en omsætning på næsten 2 mia. dollar i koncernen i 2012, og ADHD-pillen Vyvanse genererede alene mere end halvdelen af den omsætning.

De pæne salgstal skabes primært på det store amerikanske marked, hvor irerne sælger ca. 90 pct. af deres ADHD-produkter, og hvor diagnosen stilles 25 gange så meget som i Storbritannien. Anderledes vanskeligt ser det ud i Europa, hvor der stadig er en udbredt skepsis mod den psykiatriske lidelse, som rammer børn og unge mennesker.

Samfundets diagnose

”Der har været en hel del modstand mod overhovedet at tro på, at det er en sygdom,” siger Mary Baker, som står i spidsen for European Brain Council, en non-profit organisation, der repræsenterer læger, patienter og selskaber såsom Shire, der arbejder med neurologi og psykiatriske lidelser. Hun forklarer videre til Bloomberg:

”Forældre har ikke lyst til at putte deres barn i en kasse. Der findes mere eller mindre besværlige børn – det er samfundets diagnose.”

Kræver enorm indsats

Vyvanse er i år blevet lanceret i Danmark, Storbritannien, Tyskland og hjemlandet Irland under navnet Elvanse, og i starten af 2014 vil produktet efter planen blive udrullet i Spanien og resten af Norden.

”Det næste år eller to vil kræve en enorm pædagogisk indsats fra vores side. Holdningen i Europa er lidt mere negativ. Det kommer til at tage tid,” forklarede Shires danske direktør, Flemming Ørnskov, til Bloomberg før sommeren med henvisning til ADHD-pillens muligheder i Europa.

Læs hele historien fra Bloomberg her.

Mere fra MedWatch

Prisstigninger på medicin får hver femte til ikke at købe

Én ud af fem patienter i en ny undersøgelse har det seneste år oplevet ikke at have råd til at købe deres ellers lægeordineret medicin – blandt andet på grund af de prisstigninger, der sker som følge af, at priserne bliver forhandlet hver 14. dag.

Rekordmange danske virksomheder på sundhedsmesse i Mellemøsten

Antallet af danske life science-virksomheder, der i år deltager på messen Arab Health i Dubai, slår rekord, og det giver god mening, for messen, der skydes i gang i dag, mandag, er den vigtigste i Mellemøsten, der er blevet et yderst attraktivt eksportmarked for leverandører af blandt andet medicoteknisk udstyr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier