Forskere genopliver fejlet diabetesmedicin

Et lægemiddel til behandling af diabetes 1, som medicinalkoncernen Eli Lilly lagde i graven i 2010 efter skuffende kliniske resultater, er blevet vækket til live af uafhængige forskere.

I efteråret 2010 droppede medicinalgiganten Eli Lilly diabetesmedicinen teplizumab efter en markant skuffelse i et fase 3-studie med lægemiddelskandidaten. Men nu har en gruppe forskere fra et amerikanske universitet vist, at kandidaten måske alligevel kan bruges til behandling af diabetes 1. Det skriver FierceBiotech.

 Thirstrup: Guldæg lagt i graven 

De uafhængige forskere rekrutterede 52 nydiagnosticerede patienter, hvoraf de fleste var under 14 år gamle, og behandlede dem med teplizumab i løbet af en periode på to uger, og igen et år senere.

Man sammenlignede denne gruppe af patienter med en anden gruppe, som ikke fik medicinen. Begge grupper fik daglige insulinindsprøjtninger. Her opdagede forskerne, at det såkaldte anti-CD3 monoklonale antistof var ”ualmindeligt effektivt” i forhold til at bevare de insulinproducerende betaceller i patienterne.

Diabetes 1, som er den mindst udbredte, men mest alvorlige, af de to diabetestyper, opstår netop fordi, at patientens eget immunsystem angriber betacellerne, så kroppen ikke er i stand til at producere insulin.

Stort diabeteshåb

Eli Lilly købte rettighederne til teplizumab fra selskabet MacroGenics for 41 mio. dollar upfront, samt op til 1 mia. dollar i milepælsbetalinger, og det var en af selskabets helt store diabeteshåb, inden man skrinlagde medicinen, skriver hjemmesiden.

Eli Lillys navn nævnes ikke i en udsendt pressemeddelelse i forbindelse med studieresultaterne, og ifølge FierceBiotech ejer MacroGenics fortsat de globale rettigheder til teplizumab. De amerikanske forskere planlægger nu at gennemføre et fase 3-studie med lægemidlet i den nærmeste fremtid.

Læs hele historien fra FierceBiotech her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også